Kompanija "Mubea"

Njemački gigant stiže u Prnjavor, traži 700 radnika

  • Извор: Независне
  • 01.07.2023. 09:23

Kompanija "Mubea", jedan od najvećih proizvođača auto-dijelova na svijetu, namjerava da otvori proizvodni pogon u Prnjavoru, a pripreme za taj projekat ulaze u završnu fazu jer je ovaj njemački gigant objavio oglas u kome nudi posao za 700 radnika.

Da li će globalni lider u auto-industriji stići u "malu Evropu", biće poznato krajem jula, jer bi do tada trebalo da budu realizovana dva posla koja su direktno vezana za otvaranje kompanije: zainteresovanost domaće radne snage i ugovor koji treba da potpišu grad Prnjavor i predstavnici kompanije "Mubea" kojim bi se ozvaničila saradnja.

"Ukoliko tražite novi posao ili želite da promijenite postojeći i pokažete svoje pune potencijale, onda je ovo prilika baš za vas", objavili su nedavno iz njemačke kompanije i pozvali sve zainteresovane da posjete mubea-carbotech.ba/posao i osiguraju svoje radno mjesto u "Mubea" timu.

Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora, potvrdio je za "Nezavisne novine" da se sa firmom iz Njemačke pregovara više od godinu dana i da razgovori ulaze u završnu fazu.

"Još moramo riješiti neke tehničke detalje sa njima i velika je vjerovatnoća da ćemo krajem jula potpisati sa njima određeni sporazum. Ono što oni traže kao jedan od preduslova jeste zainteresovanost radne snage. U tom kontekstu oni su pustili obavještenje koje ima za cilj da prikupi informacije o raspoloživoj radnoj snazi. Ono što je cilj jeste da ta firma u narednih nekoliko godina zaposli taj broj ljudi", rekao je Tomaš.

O koliko ozbiljnoj i značajnoj investiciji se radi, govori to što "Mubea" u 20 država svijeta ima svoje pogone u kojima je zaposleno preko 14.000 radnika.

"Mogu reći da se radi o svjetski renomiranoj kompaniji koja posluje u 20 država i ima negdje oko 40 pogona. A imali su prihod od blizu tri biliona evra u prošloj godini", kaže Tomaš, te dodaje da će ovo biti od izuzetnog značaja ne samo za Prnjavor, već za čitavu Republiku Srpsku, ali i BiH.

Ono što je činjenica, navodi Tomaš, Prnjavor nema dovoljan broj radnika koji traži njemačka kompanija. Ali to, kako ističe, ne bi trebalo da bude problem.

"Trenutni privrednici u Prnjavoru značajno doprinose našem lokalnom razvoju i oni već sada zapošljavaju gotovo kompletnu našu radnu snagu. Moram i da kažem da su prosječne plate u Prnjavoru mnogo veće nego što su u nekim drugim dijelovima Srpske. To isto jeste uslov i za firmu koja treba doći. Toliko radnika koliko oni traže nema u samom Prnjavoru, ali očekujemo da privučemo ljude i iz drugih lokalnih zajednica, ne samo da rade ovdje, već i da svoje mjesto prebivališta nađu ovdje u Prnjavoru i to će svakako biti jedan od naših prioritetnih ciljeva u narednom periodu", naglašava Tomaš.

Na tom planu, dodaje on, rukovodstvo grada je već osmislilo nekoliko programa koji treba da privuku radnu snagu u grad na Ukrini.

"I radnu snagu koja je možda otišla vani i onu koja nema zaposljenje u nekim drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i BiH", zaključio je Tomaš.

Podsjećanja radi, predstavnici firme "Mubea" prošle godine boravili su u BiH, gdje su razmatrali tri potencijalne lokacije za investiciju: Poslovnu zonu Aleksandrovac u Laktašima, jednu lokaciju u Doboju i Poslovnu zonu Vijaka u Prnjavoru.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм