Инцидент

Нова еколошка катастрофа у Зеници

  • Извор: АТВ
  • 19.09.2023. 11:01

Град Зеница суочава се с још једном еколошком катастрофом након што је прошле седмице из индустријских погона испуштена значајна количина мазута у ријеку Босну. Овај инцидент, који се догодио у четвртак послијеподне, подиже озбиљне забринутости у вези с екосистемом ријеке Босне и питањем одговорности за загађење.

Средином јула, еколошки активисти су први пут указали на испуштање сумњивих отпадних вода у ријеку Босну испод индустријских постројења. До данас, надлежне власти нису успјеле идентификовати службеног кривца за то загађење, а слична ситуација поновила се прошле седмице, стављајући у опасност водени екосистем ове важне ријеке.

Непријављени испуст

На мјесто догађаја одмах су изашли полиција, федерални и кантонални инспектори, а тужилац је такође обавијештен о инциденту. Испуст мазута, који се налази на тешко доступном мјесту зараслим у траву, сугерише да би се могло радити о непријављеном испусту, што додатно отежава идентификацију одговорних особа.

Ово је друго онечишћење ријеке Босне у протекла само два мјесеца, а фрустрација грађана расте док власти изгледа стагнирају у рјешавању проблема. Аваз подсјећа да су прије два мјесеца мјештани низводно од индустријске зоне у Зеници сатима осјећали неподношљив мирис сличан мирису мазута, који се ширио градом. Након тога, мртве рибе су примијећене три километра низводно од мјеста загађења.

Истрага у току

Становници Зенице и еколошке организације захтијевају хитне и одлучне кораке власти како би се утврдила одговорност за ова загађења и како би се спријечило будуће онечишћење ријеке Босне, која игра кључну улогу у екосистему овог подручја. Очекује се даље истраживање и дјеловање како би се заштитила ова драгоцјена природна ресурса и осигурала будућност ријеке Босне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина