Osveštanje novoobnovljenog hrama

Patrijarh Porfirije u Mrkonjić Gradu: Narod i mjesto bez hrama je utvara

  • Извор: АТВ
  • 29.04.2023. 18:19

Patrijarh Porfirije boravi u Mrkonjić Gradu gdje će osveštati novoobnovljeni hram Rođenja Presvete Bogorodice.

On je poručio da kao što je čovjek bez duše utvara, tako je i zajednica, narod ili mjesto bez hrama utvara ili leš.

"U dane vaskrsenja Hristovog njegove pobjede nad smrću nama se i otkriva ali i daruje zajedno sa njim naša pobjeda nad svakim neprijateljem i okovom koji nas veže za prolaznost, okove tamu i smrt. Tek u tajni vaskrsenja Hristovog sve nam postaje jasno do vaskrsenja njegovog neko ima više, a neko manje neodumica neko ima manje, a neko više pitanja koja se roje u dušama svih. Čovjek je ne samo materijalno biće ne samo tijelo nego čovjek je duša i tijelo i samo onda kada je duša i tijelo i živi jednom i drugom stranom svoga bića može se nazvati čovjekom. Samo onda kada tijelo živi sa punim sviješću da ne zasnovano na blagodati duha svetoga i tijelo dobija svoj smisao i u tijelu se otkriva sva ljepota i bogastvo. A da kada čovjek zaboravi da ima dušu i prednost da tijelu, ma koliko bio bogat i imao moć u rukama, pa čak i onda kada sve to može djelovati da ima uzlete i domete ali prije ili kasnije zasigurno ostaje klizav teren ostaje teren na kojem sve ono što je čovjek imao, ostaje mu osuda. Čovjek je dakle i duša i tijela i mi to pravoslavni hrišćanin znamo u tome svjedoči ovaj hram koji je zasnovan na krstu i nosi krst, ali taj krst je krst Hristov. Kao što je čovjek bez duše utvara tako je i jedna zajednica, narod i naselje bez hrama utvara ili leš. Ali tamo gdje postoji hram posvećen Bogu gdje se sabiraju svetitelji božji i gdje se mi molimo sabirani mi otkrivamo da smo živi organizam i da smo živi a ne leš", rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da tamo gdje je naš čovjek vezan crkvom i vjerom on zna ko je, kome pripada i ima svoj pravoslavni sistem vrijednosti.

"Velika je radost što smo se okupili u Mrkonjić Gradu, gradu velikog oslobodioca kralja Petra. Ne bilo kojim povodom već da osvijetlimo dušu ovog mjesta, znajući da nas crkva vodi pravim stopama. Crkva božija jeste lađa ali stub i tvrđava istine u isto vrijeme. Radujemo se sa čitavim crkvom božijom i zemaljskom", rekao je patrijarh.

U Markonjić Grad je stigao i episkog bihaćko-petrovački Segije koji je poručio da je ovo veliki dan.

"Došao je naš otac brat i prijatelj njegova svetost patrijarh srpski Porfirije. Dočekuje vas ovaj narod sa vjerom a grad sa ljubavlju. Svi smo se mi zajednički potrudili da vaš dolazak bude sa radošću dočekan. Sabrala nas ne vaša svetosti ljubav Hristova. Ostaćemo vam neizmjerno zahvalni što ste osvojili parče vremena da budete sa nama danas i sutra i kažete koju spasonosnu riječ. Učite nas i blagoslovite", rekao je episkop bihaćko Petrovački Sergije. 

Pratite nas i putem Vibera