Дводневна посјета

Патријарх Порфирије стигао у Зворник

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2023. 18:24

Његова светост патријарх српски Порфирије допутовао је у Зворник, гдје му је свечани дочек приређен пред Старим храмом Рођења Светог Јована Крститеља.

Српског патријарха су дочекали Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије са свештенством, монаштвом и вјерним народом.

Дочеку патријарха, између осталих, присуствују градоначелник Зворника Бојан Ивановић, његов замјеник Милош Томић и посланици у Народној скупштини Републике Српске Зоран Стевановић и Драгомир Васић.

У пратњи патријарха су епископи горњекарловачки Герасим, крушевачки Давид и осјечкопољски и барањски Херувим.

Tema dana: Zvornik dobar ambijent i za građane i za privredu

Tema dana: Zvornik dobar ambijent i za građane i za privredu

У наставку ће у част доласка патријарха Порфирија у Старом храму Рођења Светог Јована Крститеља бити служена доксологија.

Доласком у Зворник, патријарх Порфирије је започео дводневну посјету овом граду током које ће сутра освештати Саборни храм Рођења Пресвете Богородице.

Његова светост биће први патријарх који ће, након 90 година, служити Свету архијерејску литургију у Зворнику, што је један од разлога за велико интересовање вјерника да га дочекају и присуствују служби.

Храм Рођења Светог Јована Претече и Крститеља, у којем ће Његова светост служити доксологију, ове године обиљежава 200 година постојања, а на њему се налазе звона која је 1927. године поклонио краљ Александар Први Карађорђевић.

Патријарх Порфирије: Чувајући српски језик, чувамо идентитет

Патријарх Порфирије: Чувајући српски језик, чувамо идентитет

У Храму Рођења Светог Јована Крститеља налазе се честице моштију Светог Јована Крститеља и Светог Сисоја Великог, заштитника дјеце, те икона Тројеручица, која је добијена са Свете Горе, као и копија појаса Мајке Божије из манастира Ватопед /гдје је боравио Свети Сава са својим оцем Симеоном/, као и многе друге светиње које су сачуване кроз историју.

Градња Саборног храма Рођења Пресвете Богородице, у којем ће сутра патријарх српски Порфирије служити Свету архијерејску литургију, почела је 2008. године. Грађевински радови на овом храму су завршени, док је фрескописање у току.

Саборни храм има два монументална зворника чија висина са крстовима износи по 54 метра, као и пет купола, од којих је централна висока 35 метара, док је дужина храма са олтаром 21, а ширина 19 метара.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.