Три општине

Поскупиле комуналије у Источном Сарајеву

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2023. 19:23

Августовски рачуни за воду у три општине Источног Сарајева, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново, већи су за 30 фенинга по кубику утрошене воде. Овим поскупљењем цијена кубика воде износи марку и 10.

Мишљења грађања су подијељена, некима је ово безначајно, а има и оних мојима је ово велики удар на кућни буџет.

Из “Водовода и канализације” појашњавају да је до поскупљења морало доћи, јер су у протеклих 10 година порасле све цијене, укључујући и цијену рада. Да није дошло до поскупљења, ово предузеће би негативно пословало за неких 600.000 KМ.

"Дакле, са 82 фенинга је поскупило на марку и 10, док је одвођење отпадних вода, канализација, поскупило само за четири фенинга. Дакле, колико има трошкова, толико нам треба и прихода, без профита и без зараде. У Источном Сарајево водоснадбијевање није поскупило од 2011. године, дакле, 12 година, е сада ви можете да замислите колико је дошло до поскупљења улазних тих трошкова", каже Љубиша Лаловић, директор КП "Водовод и канализација" Источно Сарајево.

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су Одлуку да се према списку Центра за социјални рад субвенционишу трошкови комуналних водних услуга социјално угроженим корисницима.

"Врло брзо ћемо да обухватимо и друге категорије које сматрамо да су угрожене овим повећањем цијене, како бисмо оним, који нису у могућности да плате, на неки начин олакшали повећање, не само услуге водоснадбијевања, него и осталих услуга", рекао је Јован Катић, начелник општине Источно Сарајево. 

По прорацунима “Водовода у канализације” Источно Сарајево, ако се узме у обзир да је по међународним стандардима просјечна потрошња по глави становника јесте четири кубика воде, просјечна трочлана породица ће плаћати рачун нешто више од четири KМ по особи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.