Roditelji zabrinuti

Poskupio vrtić u Tesliću

  • Извор: АТВ
  • 06.09.2023. 20:32

Roditelji čija djeca idu u teslićke vrtiće hvataju se za glavu. Od septembra su ih dočekale nove cijene u svim privatnim, ali i javnom vrtiću. Poskupljenja, iz dana u dan, pričaju roditelji, postaju neizdrživa i veliki su udar na kućni budžet. Zbog toga su okrenuli peticiju i predali je u teslićku opštini i skupštinu.

Mole za pomoć u vidu mjesečne subvencije.

"Imam dvoje djece. Ranije smo plaćali za njih dvoje 350 KM, a sada sa poskupljenjem plaćamo 470 KM. Očito da je vrtić postao luksuz. Zato se i jesmo odlučili da pokrenemo peticiju i da tražimo pomoć od Opštine", kaže Duško, jedan od roditelja. 

Na pomoć od opštine teško da mogu računati. Na to pitanje nisu konkretno odgovorili ali podsjećaju da imaju godišnju subvenciju jedne mjesečne cijene boravka djeteta u vrtiću.

"Iz budžeta se takođe izdvajaju svake godine značajna sredstva za svaki privatni vrtić za projekte rekonstrukcije ili nabavke didaktičkog materijala i igračaka. Navedena sredstva se dodjeljuju javnim pozivom. Cijena boravka djece u Javnoj predškolskoj ustanovi "Palčić" je već subvencionisana iz budžeta opštine Teslić", poručili su iz opštinske uprave Teslić.

A ova javna ustanova je i najpovoljnija u Tesliću. Boravak za jedno dijete, sa poskupljenjem od 1.septembra, košta 170 maraka. Imaju dobre uslove i mnogi roditelji tamo bi rado upisali svoju djecu, ali nema mjesta za sve. 

"U našoj Ustanovi nedavno je završen Javni konkurs za prijem novih korisnika i trenutno su sva mjesta popunjena. S obzirom da je zainteresovanost roditelja za naš vrtić jako velika, mi smo zajedno sa lokalnom zajednicom preduzeli određene korake po pitanju izgradnje novog objekta i u toku je izrada projektne dokumentacije", poručili su iz JPU Dječiji vrtić "Palčić" Teslić.

U jednom privatnom vrtiću kažu da su cijene podigli u dogovoru sa svim vrtićima i to zbog poskupljenja namirnica i kako bi povećali plate zaposlenim. A dogovor je, pojašnjavaju roditelji, da borovak za jedno dijete u privatnom vrtiću košta 260, za dvoje 470, a troje čak paprenih 635 maraka. 

A nije vrtić jedina obaveza koja je poskupila. Djecu treba nahraniti, obući i još mnogo toga. Roditelji kažu ponekad se osjećaju kao pravi čarobnjaci koji se snalaze kako znaju i umiju. Kažu čekaće i na odgovor nadležnih. Nadaju se da će roditelje djece u javnim i privatnim vrtićima, ako ništa drugo, kroz subvencije bar biti u ravnopravnom položaju. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: