Mjesta oko Bijeljine

Probleme izazvali bujični potoci i odvodi

  • Извор: АТВ
  • 31.05.2023. 19:17

Voda u podrumima, dvorišrima i njivama, slika je to semberskih sela danas. Obilne padavine na području Semberije i Majevice doveli su do porasta nivoa bujičnih rijeka i rječica, Janje, Modrana, Gnjice i Lukavca.

Janja stara i nova dobrim dijelom pod vodom, a neke ulice su i blokirane za saobraćaj.

"Ponavlja se iz godine u godinu sve, svako veće padanje nama problem prave odvodni kanali, to se ne čisti ne održava se redovno ne znamo više šta da radimo. U nekoliko plastenika, podrumima baš smo imali dosta žalbi od građana Janje da je ušla voda", kaže Njegoš Petrović, član Savjeta MZ Janja.

"Jutros ustajemo narod je od jutra već na nogama, ja sam malo duže spavala do 6.30 spavala, kad sam izašla ovo je sve bilo pod vodom, uzbuna je ljudi hoće na posao neko tamo, neko ovamo autima ali nije bilo prolaza i par auta je zapalo tamo u vodi, nisu mogli izaći, kasnije traktor došao izvukao ih sve", kaže Nadža Hajduković iz Janje.

I mještani Modrana, Čengića, dio Bjeloševca, Suvo Polje, Pučile, Glogovac pod vodom. Pored nabujalih rijeka probleme su zadali i neočišćeni kanali.

"Loše je stanje, prošla sam nekako ali Boga mi je teška situacija", kaže Stana Jelić, Bjeloševac.

"Poplavila je sve što je mogla da poplavi, nije još do kuća došlo, samo je par kuća poplavljeno, ali atas sela Modrana je u većem dijelu poplavljen i mislim da je ogromna šteta“, kaže Đoko Ćubić iz Modrana.

Na terenu su u toku noći dežurali i pripadnici Civilne zaštite i Gorske službe spašavanja. Što prije formirati komisiju za procjenu šteta i pokušati pružiti adekvatnu pomoć, kažu iz Gradske skupštine. Za to vrijeme kažu bijeljinski gradonačelnik šeta iako su brojna naselja pod vodom. 

"Nemamo već dvije godine šefa Civilne zaštite koji bi se na profesionalan način time bavio, gradonačelnik je sa svojim saradnicim u šetnji", kaže Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada.

Slična nevolja pogodila je i stanovnike podmajevičkog kraja, opštine Ugljevik i Lopare gdje su rijeke prekinule neke putne pravce. Iz Voda apeluju na građane da preuduzmu sve neophodne preventivne mjere zaštite od bujičnih poplava.

I dok stanovnici Semberije zbrajaju štetu pokušavaju da spasu i izvuku svoja materijalna dobra i životinje iz pomoćnih objekata, nadaju se samo da neće biti više padavina, barem ne onolike količine padavina kao što su bile dan ranije, jer u u suprotnom to neće spasiti njihove domove.

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.