"Vode Srpske"

Vanredna odbrana od poplava na području Semberije, Drina se djelimično razlila u Janji

 • Izvor: ATV
 • 20.01.2023. 08:44

Javna ustanova ''Vode Srpske'' uvela je vanredne mjere odbrane od poplava za poplavno područje Semberije – Sektor 1, pošto je na mjernoj stanici Radalj u Republici Srbiji, 20. januara u 02:00 časa ujutro zabilježen vodostaj rijeke Drine od 500 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta.

„U skladu sa time, nadležne službe Javne ustanove 'Vode Srpske' u saradnji sa Civilnom zaštitom preduzimaju odgovarajuće vanredne mjere odbrane od poplava na području Semberije“, saopšteno je iz ove ustanove.

Iz ''Voda Srpske'' pozivaju stanovništvo naselja u blizini rijeke Drine da prate obavještenja nadležnih institucija, s obzirom da se tokom današnjeg dana očekuje dalji rast vodostaja u donjem toku rijeke Drine.

Vodostaj rijeke Drine u 07,00 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosi 505 cm, odnosno premašio je kotu vanredne odbrane od poplava za 5 cm koja se uvodi kada vodostaj Rijeke Drine na vodomjernoj stanici  Radalj dostigne kotu od 500 cm, naveli su iz Gradske uprave Bijeljina.

Rijeka Drina djelimično se razlila u vikend naselju u Mjesnoj zajednici Janja, a za sada nema ugroženih stambenih objekata.

Bijeljinski vatrogasci noćas su u vikend naselju u Janji, iz kuće koju je opkolila voda, evakuisali trudnicu i još tri osobe.

Protok rijeke Drine na HE Zvornik u 08,00 časova iznosi 2361 m3/ u sekundi. i manji je za 10m3/u sekundi od 05,00 časova. Protok na hidroelektranama Višegrad i Bajina Bašta se takođe smanjio i iznosi 1970 m3/ u sekundi u Višegradu, a 2100 m3/ u sekundi u Bajinoj Bašti.

Protok na HE Piva je 144 m3/ u sekundi, a dotok se smanjio na 300 m3/ u sekundi.

Vodostaj rijeke Save u 07,00 časova na vodomjernoj stanici Jamena iznosi 887cm, odnosno u porastu je za 165 cm. Granica redovne odbrane od poplava je kada vodostaj rijeke Save na vodomjernoj stanica Jamena dostigne kotu od 970cm.

Vodostaji ostalih manjih vodotoka Janje, Gnjice, Lukavca i ostalih su u granicama normale.

"Nastavlja se sa praćenjem i obilaskom područja uz riječne vodotoke i po potrebi preduzimaće se i druge mjere iz Plana zaštite i spasavanja od poplava. Civilna zaštita Grada Bijeljina 24 časa prati stanje na terenu", kažu iz Gradske uprave Bijeljina.


(Foto: Gradska uprava Bijeljina)


PROČITAJTE JOŠ:

Drina i Hoča poplavile nekoliko objekata u Zvorniku, postavljene vreće sa pijeskom, Lim opao

Gradski štab proglasio redovnu odbranu od poplava u Bijeljini

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 13:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?