Имају разлога за протест

Протест бијељинских фармера пред Градском управом

  • Извор: АТВ
  • 19.09.2023. 19:42

Тридесетак узгајивача свиња из бијељинског насеља Бродац окупили су се испред бијељинске Градске управе. У њихово село се довозе еутаназиране свиње због афричке куге. Јаме нису покривене, селом се шири, смрад а пси луталице разносе месо.

Томе се, кажу, мора стати у крај. Да то кажу, нису имали коме. Јер од Љубише Петровића ни трага ни гласа. 

„Бродац се налази тамо у сливу Дрине и Саве и све те подземне воде, те јаме које су укопане, сва та зараза може да заврши у пијаћој води. Тражили смо од градоначелника и кабинета да нас прими, нико се није удостојио ни да изађе овдје“, рекао је Владан Панић, предсједник МЗ Бродац.

У селу Бродац живи око 2.000 становника. Једно је од ријетких које је успјело да има само шест заражених домаћинстава, али сада због овога страхују од заразе.

„Ајд што смо ми у селу имали два случаја, то је укопано на нашем рејону, али почело се довлачити са пола Семберије на рејон наш и на неадекватно мјесто гдје је мочварно, гдје вода до јуна мјесеца буде, што ће доћи да исплива све, за мјесец дана кад крену воде, то ће да потопи канале јер нико није водио рачуна. Из оне што је затрпана то кврца ко вулкан, није адекватно затрпана, пси луталице већ разносе“, рекао је Миодраг Правдић, Доњи Бродац.

„Тамо је катастрофа тешка и шири се зараза. Ми се некако бранимо и до сада смо имали само шест случајева и мислим кад сљедећи пут удари да ћемо сви остати без свиња. Ја сам оставио комбајн и трактор, брао кукуруз и дошао овдје, а неће да нас приме јер не знају ни они шта ће и како ће, ни куд су, ни шта раде. Ово је срамота велика, да сељаке нећеш да примиш, који ствара доходак, гине на њиви и ради од јутра до мрака, и имамо још ту кугу, али они ће доћи кад буде требало да гласамо за њих“, поручио је Милан Марјановић, Бродац.

Дужност локалне заједнице била је да обезбиједи локације за укоп еутаназираних свиња, подјсећа министар Саво Минић. Бијељина је, каже, једини град са којим је у све уплетена политика и ништа није могуће ријешити.

„Дефинитивно стално имамо проблеме у Бијељини по сваком питању. Ја сам се искључио из те политичке приче, добро знате да сам ја био у Бијељини у првих мјесец дана неких седам пута, обишао села и био са градоначелником, са свим службама....једноставно, немам коментара, нека свако ради свој посао и одговара, а политику нека остави“, изјавио је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Да очигледно неко не ради свој посао јасно је и мјештанима Бродца. Зато планирају свакодневне протесте испред бијељинске Градске управе. 

Пратите нас и путем Вибера