Растумачен споменик

Рабин из чувене породице Герстл почива у Фочи

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2024. 13:58

Алтернативном покрету у Фочи из Израела је стигао превод текста са једног од надгробних споменика на Јеврејском гробљу у овој општини са којег се види да је на том мјесту сахрањен рабин из чувене породице Герстл, у чијем је власништву био познати фочански хотел, данас зграда музеја.

Захваљујући овом преводу, разјашњено је да под спомеником почива рабин Мордехај Елијаху Герстл, како се наводи, син рабина Хаима Јехошуе.

Из Алтернативног покрета Срни је речено да је натпис са споменика превео професор Елиезер Папо, нерезидентни рабин БиХ, који живи и ради у Израелу.

На омањем гробљу у близини Универзитетске болнице Фоча налази се десетак јеврејских споменика, на којим је је сахрањен учитељ и рабин Мордехај Елијаху Герстл, син рабина и учитеља Хајима а натписи су се углавном избрисали или тешко оштетили, док је на највећем споменику, који се од осталих издваја не само величином, већ и љепотом бијелог клесаног мермера, текст исписан јеврејским писмом остао очуван.

У врху споменика, у полукругу, је написано: "Човјек ријетка духа и син Торе", испод чега пише:

"Овдје је сахрањен наш учитељ и рабин Мордехај Елијаху Герстл, син нашег рабина и учитеља Хајима Јехошуе, нека је његова успомена на благослов.

Преминуо 15. сивана 5671.

Ово је камени спомен `Осовини вјерних`, многодјелатном, исправном и многопоштованом.

Држао се закона Бога живога, својим је иметком Бога частио на прегршти, па је и уживао плодове као вјерни чувар смокве, а када је стигао у године јуначке путем својим оде у небеско пребивалиште.

Оде с добрим именом и са круном левитском.

У сигурности ће обитавати, на крају ће устати када оживе они који спавају.

Нека би му душа била везана у сноп живих", пише на споменику.

Година смрти 5671. одговара 1911. години након Христа, док јеврејски прољећни мјесец "сиван" обично пада у мају или јуну по Грегоријанском календару.

Јевреји су у Фочи за вријеме аустроугарске владавине имали важну улогу у привредном и друштвеном животу, посебно у здравству и дрвопреради. Овај превод открива да је, међу бројним истакнутим јеврејским љекарима и инжењерима разних профила, у Фочи живио и рабин, што је чин који није лако стећи.

Фочанска породица Герстл позната је по истоименом хотелу, првом модерном фочанском хотелу, са 24 собе, а сада се зна да је имала и важне јеврејске духовнике и великодостојнике. На мјесту некадашњег хотела "Герстл" данас се налази Музеј Старе Херцеговине.

Температуре иду и до 30 степени?

Температуре иду и до 30 степени?

Са Елиезером Папом, који је превео посвету са споменика, Алтернативни покрет ступио је посредством Бранка Шнапа из Јеврејске општине Београд, једним од посљедњих живих потомака фочанских Јевреја.

Бранко је унук Леона и Ане Шнап, које су у Фочи, у јуну 1942. године, заједно са другим Јеврејима и Србима, убиле усташе.

Њихов син Давид, Бранков отац, био је истакнути борац партизанског ослободилачког покрета.

Јеврејско гробље код Универзитетске болнице годинама је било запуштено, а прошле године општина је, наводе из Алтернативног покрета, на њихову иницијативу уредила и оградила ову парцелу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)