Bileća

Radnici "KOMUSA" nastavljaju sa štrajkom

  • Извор: АТВ
  • 22.02.2023. 19:13

Iz Bileće svako malo ista slika, kontejneri puni a smeća na sve strane, džepovi komunalaca su ponovo prazni pa se za zarađene plate bore štrajkujuči. 23 decembra su primili avgustovsku platu, kažu da su došli do prosjačkog štapa.

- Kako žive radnici bilećkog “Komusa” koliko vam plata kasni? Slabo, evo skoro šest punih kasni. Kako se snalazite? Mučimo se. Šta kažu radnici? Da jedva kraj s krajem krpe, kaže nam Mirko Šakotić, radnik "KOMUSA" u Bileći.

Na smeće po ulicama Bilećani su navikli. Komunalci kažu da ne znaju koji je ovo put da zarađene plate traže putem štrajka.

Dok ne legnu dvije plate smeće se neće skloniti jasni su radnici. To su danas kazali i prvom čovjeku Bileće. Predstavnici sindikata duže od sat su bili sa Veselinom Vujovićem, pitali su ga kada će opština izmiriti dug prema Komusu koji je veći kažu od 180.000 maraka.

"Naš se rad vidi, na djelu se vidi, pogotovo ljudi koji obavljaju fizičke poslove za odvoz smeća. I sami vidite kakva je stuacija u ovome gradu, kolaps je, a niko ne može bez plate da radi bilo šta. Nećete čistiti? Ništa nećemo čistiti dok dok se ne uplate dvije plate, da li će to biti danas da li sutra ili za pet dana to nas ne zanima", kaže Dobroslav Kašiković, sindikat "KOMUSA" u Bileći.

Ako HET uplati tranšu mi ćemo novac prebaciti Komusu kaže bilećki načelnik. Opština tom preduzeću ne isplaćuje plate već plaća njihove usluge. Prošle godine im je prebačeno 311.000 od planiranih 380.000 maraka obajašnjava Veselin Vujović.

"I oni moraju malo da se reorganizuju da imaju više radnika na cesti nego u kancelarijama da bi to preduzeće što bolje funkcionisalo. Evo što neće da čiste ono što opština plaća to razumijem ali fizičkim licima koji plaćaju redovno i to 7,80 KM, po meni moraju čistiti da bi imali naplativost što veču", kaže Vujović.

Problem je što pola Bilećana  ne plaća usluge odvoza smeća, saglasni su komunalci i opštinski čelnici. Slažu se i po pitanju da će ove usluge morati da poskupe.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник