Начелник општине Дрвар

Рунић: Дрвар колатерална штета Дејтонског мировног споразума

  • Извор: СРНА
  • 19.09.2023. 08:40

Живот достојан човјека у 21. вијеку у Дрвару себи могу да приуште ријетки, а ово мјесто је колатерална штета Дејтонског мировног споразума јер су му одузети трећина територије и надлежности управљања многобројним природним богатствима, рекла је Срни начелник општине Дрвар Душица Рунић.

Рунићева је навела да Срби из повратничких општина у Федерацији БиХ неријетко опет иду у избјеглиштво како би могли прехранити породице, јер иако су се вратили на огњиште нису успјели наћи адекватно запослење и обезбиједити егизстенцију.

-Живот достојан човјека могу себи да приуште ријетки запослени у шумарији или још рјеђе у кантоналним институцијама. Запослени у локалним институцијама које се финансирају из општинског буџета тешко живе, плату чекају и по неколико мјесеци, јер је пуњење буџета отежано лошом расподјелом јавних прихода са виших нивоа власти и слабом платежном моћи грађана - рекла је Рунићева.

Она је додала да физички способнији Дрварчани током сезоне зараде на некој од локалних пилана које су углавном у власништву Хрвата или привремено одселе у сусједну Хрватску.

Према њеним ријечима, у Дрвару се ријетко гради, па општина нема прихода ни од легализације објеката.

- Општинска администрација је тек однедавно увела плаћање локалних комуналних накнада, али је динамика наплате спора и отежана јер је број становника у стању социјалне потребе несразмјерно велики у односу на укупан број становника - објаснила је Рунићева.

Она је оцијенила да је Дрвар колатерална штета Дејтонског мировног споразума јер су му одузети трећина територије и надлежности управљања многобројним природним богатствима - шумом и водом, додајући да има изузетно лошу путну инфраструктуру и повезаност са сусједним општинама.

- Нема асфалтираног пута ни према Гламочу, ни према Републици Српској преко Источног Дрвара, нити према Бихаћу у Унско-санском кантону којем је припало некадашњих 13 дрварских села - објаснила је Рунићева.

Она је навела да у Дрвару данас живи око 4.000 становника док је прије рата било 18.000.

Рунићева је поручила да је подршка Ливањског кантона и ФБиХ недовољна за опстанак и останак повратника у Дрвар.

За четвртак, 21. септембра, заказана је хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требали да разматрају приједлог мјера и активности на побољшању безбједности повратника у БиХ.

Група бошњачких посланика затражила је да Представнички дом разматра, како су форумулисали, "учестале нападе на повратнике" на територији Републике Српске и приједлог мјера и активности на побољшању њихове безбједности у цијелој БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)