Начелник општине Дрвар

Рунић: Дрвар колатерална штета Дејтонског мировног споразума

 • Извор: СРНА
 • 19.09.2023. 08:40

Живот достојан човјека у 21. вијеку у Дрвару себи могу да приуште ријетки, а ово мјесто је колатерална штета Дејтонског мировног споразума јер су му одузети трећина територије и надлежности управљања многобројним природним богатствима, рекла је Срни начелник општине Дрвар Душица Рунић.

Рунићева је навела да Срби из повратничких општина у Федерацији БиХ неријетко опет иду у избјеглиштво како би могли прехранити породице, јер иако су се вратили на огњиште нису успјели наћи адекватно запослење и обезбиједити егизстенцију.

-Живот достојан човјека могу себи да приуште ријетки запослени у шумарији или још рјеђе у кантоналним институцијама. Запослени у локалним институцијама које се финансирају из општинског буџета тешко живе, плату чекају и по неколико мјесеци, јер је пуњење буџета отежано лошом расподјелом јавних прихода са виших нивоа власти и слабом платежном моћи грађана - рекла је Рунићева.

Она је додала да физички способнији Дрварчани током сезоне зараде на некој од локалних пилана које су углавном у власништву Хрвата или привремено одселе у сусједну Хрватску.

Према њеним ријечима, у Дрвару се ријетко гради, па општина нема прихода ни од легализације објеката.

- Општинска администрација је тек однедавно увела плаћање локалних комуналних накнада, али је динамика наплате спора и отежана јер је број становника у стању социјалне потребе несразмјерно велики у односу на укупан број становника - објаснила је Рунићева.

Она је оцијенила да је Дрвар колатерална штета Дејтонског мировног споразума јер су му одузети трећина територије и надлежности управљања многобројним природним богатствима - шумом и водом, додајући да има изузетно лошу путну инфраструктуру и повезаност са сусједним општинама.

- Нема асфалтираног пута ни према Гламочу, ни према Републици Српској преко Источног Дрвара, нити према Бихаћу у Унско-санском кантону којем је припало некадашњих 13 дрварских села - објаснила је Рунићева.

Она је навела да у Дрвару данас живи око 4.000 становника док је прије рата било 18.000.

Рунићева је поручила да је подршка Ливањског кантона и ФБиХ недовољна за опстанак и останак повратника у Дрвар.

За четвртак, 21. септембра, заказана је хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требали да разматрају приједлог мјера и активности на побољшању безбједности повратника у БиХ.

Група бошњачких посланика затражила је да Представнички дом разматра, како су форумулисали, "учестале нападе на повратнике" на територији Републике Српске и приједлог мјера и активности на побољшању њихове безбједности у цијелој БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.