Соколац

Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог

  • Извор: СРНА
  • 06.05.2024. 09:39

Са Сокоца је јутрос на поклоничко путовање до манастира Острог кренула група од 33 ходочасника, међу којима 13 дјевојака, која ће након пређених 230 километара у суботу, 11. маја, у предвечерје празника Светог Василија Острошког Чудотворца, стићи на вечерњу службу у свом одредишту.

Предсједник соколачког Удружења "Свети Василије Острошки" Милан Маричић изјавио је Срни да је ово 15. ходочашће и поклоњење моштима Светог Василија вјерника са Романије, а традиција је почела још 2009. године када су до манастира Острог кренула тројица младих Сокочана.

Он је истакао да су јутрос на овај пут, након благослова свештеника из порте Цркве Светог пророка Илије, кренули ходочасници са Сокоца, из Рогатице, Пала и Вишеграда.

У пожару изгорјели ресторан ”Комуна” и апартмани, нема повријеђених

У пожару изгорјели ресторан ”Комуна” и апартмани, нема повријеђених

Маричић је нагласио да ходочашће, прије свега, има духовни карактер, јер сав тај физички напор шестодневног пјешачења не би могао да се издржи без Божије помоћи и призива Светог Василија Острошког, без обзира на то да ли се учесник бави спортом или не.

"Цијелим путем ходочашћа осјети се небеска благодет и присуство воље Божије код свих учесника што им даје снагу да истрају на путу, на којем их на крају чека посебан излив благодети Божије, осјећај који је тешко ријечима описати при присуству вечерњој служби и самом поклоњењу моштима Светог Василија Острошког Чудотворца", истакао је Маричић.

Он је рекао да је први одмор ходочасника планиран након пређених 45 километара, у мјесту Дуб код Рогатице у Асфалтној бази предузећа "Романијапутеви", а потом у Спортској дворани у Фочи, у Рафтинг клубу "Саставци" на граници Црне Горе и Републике Српске, у манастиру Пива, у спортској сали у Видровану, а потом шести дан пјешачења долазе на вечерњу службу у манастир Острог.

СПЦ слави Ђурђевдан - празник са највише обичаја

СПЦ слави Ђурђевдан - празник са највише обичаја

Маричић је изразио захвалност великом броју привредника са подручја Сокоца и сусједних општина, који су помогли ово поклоничко путовање.

Према његовим ријечима, Удружење "Свети Василије Острошки", осим духовне обнове, има за циљ и организовање акција за помоћ социјално угроженом становништву на подручју општине Соколац и града Источно Сарајево и организовање ходочашћа.

Сокочанин Миланко Крстајић, члан Удружења, јутрос је седми пут понио барјак на челу колоне ходочасника до манастира Остог, а Срни је изјавио да је за њега то велика част и привилегија.

"Корачати по седми пут под острошке стијене и пренијети молитве нашег народа Светом Василију Чудотворцу је за мене велика привилегија. Посебна је част понијети у рукама српски барјак, који су наши преци вијековима носили, у радости и у жалости", изјавио је Крстајић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: