Дан општине

Сутра отварање нове зграде општине Братунац, Додику и Вучићу кључеви града, Вишковићу плакета

  • Извор: СРНА
  • 24.09.2023. 16:43

Дан општине Братунац биће обиљежен сутра низом садржаја политичког, свечаног, хуманог и културног карактера.

За 10.00 часова најављена је свечана сједница Скупштине општине на којој ће бити уручене општинске награде и признања појединцима и колективима заслужним за развој и афирмацију ове локалне заједнице, као и најбољим студентима из ове локалне заједнице.

Одборници Скупштине општине Братунац донијели су одлуку да се предсједницима Републике Српске и Републике Србије Милораду Додику и Александру Вучићу додијели посебно признање поводом Дана општине - Kључ града са повељом почасни грађанин ове локалне заједнице.

Почасни скок са Старог моста за Додика и патријарха Порфирија

Почасни скок са Старог моста за Додика и патријарха Порфирија

Прије свечане сједнице, у Дому здравља ће почети традиционална хуманитарна акција добровољног давања крви.

За 12.00 часова најављено је свечано отварање нове зграде општинског административног центра у чијем ће холу затим бити отворена изложба фотографија и докумената под називом "Дипломата Петра Првог Великог, Сава Владиславић Рагузински" о овом знаменитом Србину на руском двору.

Ријеч је о изложби Радио-телевизије Србије (РТС) о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати цара Петра Великог који је формирао руску спољну обавјештајну службу, разграничио Руско и Kинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руске империје и реализовао потписивање мира са Турском.

Изложба са детаљном презентацијом више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефаката који свједоче о импозантном животном путу, дјелу и завјештању "најмоћнијег Србина након цара Душана", биће представљена публици у Братунцу захваљујући РТС-у, Националној библиотеци Републике Бурјатије и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, пријестоници ове републике Руске Федерације, на чијем се крајњем југу налази град Kјахта, древни Тројицкосавск, који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве.

Ковачевић: У Уставном суду БиХ требају бити судије из БиХ, а не из Танзаније или Албаније

Ковачевић: У Уставном суду БиХ требају бити судије из БиХ, а не из Танзаније или Албаније

Изложба је посвећена сјећању на Владимира Давидовића, којем је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића отргне од историјског заборава и додијели му заслужено мјесто у националном памћењу.

Организатори и покровитељи изложбе су Дом културе и општина Братунац.

Гроф Сава Владиславић је, увијек носећи отаџбину у срцу, обновио српско школство шаљући из Русије у Сремске Kарловце прве учитеље и уџбенике. Овај знаменити Србин формирао је балканску политику Руске империје, што је резултирало ослобођењем од османске окупације непун вијек касније.

Он је помагао цркве и манастире широм српских земаља, а својим покровитељством према многим умјетницима задужио је свјетску културу.

Патријарх Порфирије: Молићу Бога да свим народима у Херцеговини да мир

Патријарх Порфирије: Молићу Бога да свим народима у Херцеговини да мир

Антонио Вивалди, највећи композитор те епохе, посветио је једну од својих опера управо грофу Сави Владиславићу Рагузинском.

У 18.30 часова, у оквиру традиционалних, петих "Братуначких духовних вечери", биће одржан концерт братуначког хора "Лудмер" и гостију тог хора из других средина.

Скупштина општине Братунац је 2006. године утврдила да се 25. септембар обиљежава као Дан ове општине, јер се име Братунца, као општинског центра, први пут помиње 25. септембра 1927. године, када су одржани први општински и посланички избори у овом мјесту.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.