Pilot projekat

Termoelektrana Tuzla će testirati norvešku tehnologiju zamjene uglja za biomasu

  • Извор: Кликс
  • 16.06.2023. 15:43

Norveška kompanija GEIA AS je najavila potpisivanje ugovora sa preduzećem Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) za pilot projekat testiranja norveške tehnologije za direktnu zamjenu uglja. Naglasili su da je riječ o revolucionarnoj tehnologiji.

Kako su saopštili iz ove kompanije, pilot projekat će se provoditi u Termoelektrani Tuzla kao najvećoj termoelektrani u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je značajna prekretnica u prelasku sa uglja koji zagađuje na korištenje održive biomase kao pouzdanog i ekološki prihvatljivog izvora energije. Osim značajnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, uspostavljanjem najsavremenijih proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini otvoriće se mnoga nova radna mjesta u industriji koja je okrenuta ka budućnosti", ukazali su u GEIA AS.

Ova inicijativa je već, kako su naveli, izazvala interesovanje među norveškim investitorima koji vide mogućnosti za zdrava i održiva ulaganja u proizvodnju obnovljive energije u Bosni i Hercegovini.

"Ponosni smo što kroz ovaj projekat doprinosimo razvoju i jačanju odličnih odnosa između Norveške i Bosne i Hercegovine", dodaju.

Povodom potpisivanja sporazuma, Ambasada Norveške na čelu sa ambasadorom Olavom Reinertsenom 20. juna posjetiće Termoelektranu Tuzla.

"Ovo označava početak plodne i dugoročne saradnje Bosne i Hercegovine i Norveške u borbi protiv emisije stakleničkih plinova. Radujemo se bliskoj saradnji sa EP BiH, vlastima Bosne i Hercegovine i drugim relevantnim akterima kako bismo osigurali uspješnu implementaciju ovog pilot projekta", istakli su.

U kompaniji GEIA AS Uvjereni su da će njihovom tehnologijom, razvijenom u Norveškoj, doprinijeti ubrzanju tranzicije na čistiju energiju i smanjenju zavisnosti od uglja u Bosni i Hercegovini.

(Klix)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм