4. avgust

U Prijedoru Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u pogromu "Oluja"

  • Извор: СРНА
  • 31.07.2023. 17:36

U Prijedoru će 4. avgusta biti obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu "Oluja" 1995. godine kada su hrvatske snage protjerale više od 220.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, dok se u evidenciji nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih, od kojih 1.220 civila.

Srni je u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske rečeno da su organizatori obilježavanja odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Centralna ceremonija obilježavanja zakazana je za 19 časova na Trgu majora Zorana Karlice uz direktan televizijski prenos.

Ranije je najavljeno da će obilježavanju prisustvovati visoki zvaničnici Srpske i Srbije.

Ovo je najprometniji aerodrom u Evropi

Ovo je najprometniji aerodrom u Evropi

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je ranije da je od velikog značaja što Srpska i Srbija zajedno obilježavaju 28 godina od Pogroma "Oluja" jer je srpski narod protjeran sa vjekovnih ognjišta u bivšoj Republici Srpskoj Krajini, dodajući da žrtve ne smiju biti zaboravljene.

Pogrom je počeo 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko Republike Srpske krenule ka Srbiji.

Posadio 1,2 miliona suncokreta kao iznenađenje supruzi za 50 godina braka

Posadio 1,2 miliona suncokreta kao iznenađenje supruzi za 50 godina braka

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 Srba iz njihovih domova, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.