ATV

Добој

У Ритешићу представљена популарна руска јела

 • Извор: АТВ
 • 23.09.2023. 19:32

Мирис руских и српски јела ширио се Ритешићем. У селу надомак Добоја у којем се његује пријатељство та два народа, крчкала су се традиционална јела двије кухиње. На благој ватри четири сата са више врста меса, спремао се српски котлич

"Имамо ту меса, мало јуњетине свињетине, мало дивљачи и зачини и љубав јесте", каже Зоран Максић, Ритешић.

За Русе, у српској кухињи је много меса. Њхова је, осим у Сибиру, блажа. За спске пријатеље припремили су престоничку салату, чорбу од бундеве, патлиџане са орасима, пирошке са маком.

"И наравно ће бити посебне двије врсте торте и за крај свега да буде шлаг на тпрту буде штрудла д јабуке како се ове у Русији шарлотка", каже Владимир Лукин, кувар при Амбасади Русије у БиХ.

Коме све то није било довољно могао је да се заслади медом. Лоша година за пчеларе, у Ритешић је довела само једног. 

"Приноси су били већином 0 или 2 до 3 кг по кошници, како гдје на којој локацији је неко успио извадит", каже Небојша Андрић из Карановца. 

Киша није погодовала пчеларима, али за Русе, киша је срећа. Објашнава то руски амбасадор који радо долати у Ритешић.

"Данас је време за дружење и једна ствар по мени интерестнта знате наши опоненти век нас криве за неки малигни утицај али данас смо дошли овде с кулинарним утицајем и надам се да ће све бити укусно", каже Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ. 

Дочкан је аплаузом и овацијама. На 13. Дане меда ракије и српско руског пријатељства ње дошао празних руку.

"Влада Москве нама је донирала помоћ овдје за потребе ватрогасне службе односно ванредним ситуација", каже Зоран Гајић, Удружење српско-руског пријатељства.

Ово је за нас свето мјесто поручио је Калабухов. Не само због маманситара посвећеног руској светитељки Матрони, него како је рекао и због људи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.