Tradicionalno

U Stanarima održani "Gastro susreti"

  • Извор: АТВ
  • 23.07.2023. 19:39

Šesti gastro susreti u Stanarima okupili su devetnaest ekipa iz regije, odlučnih da naprave najbolji kotlić.

Mrkva, luk, meso - bez toga, kažu takmičari, nema dobre čorbe. Uz osnovne, svaki tim imao je i poneki tajni sastojak.

"Dobra ekipa to je najbitnije, a sve ostalo je u raspoloženju onog ko proba, ko jede, ako malo popije više, sve je gulaš bolji, tako da to je tajna uspjeha“, kaže Zlatomir Šefik.

Jedni kotlić ne priznaju bez tri vrste mesa. Drugi su vjerni srnećem. Nije svejedno - otkrivaju vješti kuvari, ni to da li se kuva na drva ili plin.  

"Moj lični stav je da je na vatri teže napraviti dobar gulaš, ali svakako da je gulaš na vatri dosta ukusniji nego na plin ali prilagođavamo se pravilima“, kaže Miroslav Đurić.

Funkcioniše li neradna nedjelja u Bijeljini: Benzinske pumpe liče na supermarkete

Funkcioniše li neradna nedjelja u Bijeljini: Benzinske pumpe liče na supermarkete

"Samo srnetina. Nijedno meso se u procesu kuhanja i pripemanja ne rastvara u isto vrijeme tako da više vrsta - jedno ostane u istom obliku jedno se razgradi“, kaže Željko Bajić.

A dobar kotlić mora dobro da se zalije. Proizvodi od aronije idealan su spoj.

"Ja mislim uz ovaj gulaš bi najbolje bilo popiti jednu rakiju od aronije, može i liker ko voli, može i sok, ali rakija je rakija“, kaže proizvođač aronije iz Stanara Marija Ristić.

Bilo je ića i pića, a posjetioci su mogli da ponesu i poneki suvenir iz stanarskog kraja. Manifestacija, za sve ukuse i genracije, kažu u lokalnoj zajednici. 

Žena koju je oluja prikovala uz saobraćajni znak traži dečka koji ju je spasio

Žena koju je oluja prikovala uz saobraćajni znak traži dečka koji ju je spasio

"Ova manifestacija okupi najveći broj ljudi na opštini Stanari tako da je veoma značajna za promociju same opštine“, kaže direktor Sportsko-turističke organizacije Stanari Mirko Keser.

Gastro susreti organzovani su u sklopu Stanarskog ljeta. Osim devetnaest ekipa u takmičarskom dijelu, u izložbneom je šest lokalnih proizvođala predstavilo svoje proizvode.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: