Zbog najavljenih padavina

Višegrad: Nadležne službe u pripravnosti

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2023. 19:14

I u Višegradu su spremni za odbranu od poplava, ako ih bude, zbog najavljene obilne kiše. Ozbiljno su shvatili upozorenja.

"Evo mogu reći da je zadovoljavajuća stanje, te da je opština Višegrad spremna po svim upozorenjima  i apelima da adekvatno reaguje, očekujemo narednih dana kakva ce situacija biti sa padavinama", kaže Mladen Đurović, načelnik opštine Višegrad.

Iz Hidroelektrane Višegrad poručuju da, za sada, nema razloga za brigu.

"Trenutni protok je nešto ispod 400 kubika, očekivano je to najavljeno srijeda na četvrtak je nešto oko 1900 kubika, ali ovaj sada vodostaj, ovog kako mi kažemo donjeg Višegradskog jezera i gornjeg jezera je  na minimalnim kotama kako bismo napravili prostora za prihvat tog nadolazećeg talasa", rekao je Darko Andrić, izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje HE Višegrad.

Višegrad je jedan od tri centra za spasavanje i zaštitu. U stalnom dežurstvu je opštinski tim zasapasavanje na vodi i pod vodom. S njima su, konstantno, pšripadnici Republičke uprave Civilne zaštite. 

"RUCZ raspolaže i ljudskim i materijalnim sredstvima gdje bismo mogli pomoci opštini ako bi se obistinile ove najave koje su došle sa nivoa Republike, tako da mi kao pripadnici RUCZ-a ostajemo ovdje na terenu do daljnjeg", izjavio je Dragan Kos, pomoćnik direktora Uprave civilne zaštite.

Uz apel stanovništvu koje živi blizu vode da izmjesti stvari i stoku kako bi se izbjegla veća šteta ako bude problema.

Тагови: