Настављен процес

Афера ”Корона уговори”: Вјештаци сагласни да Бојић пред судом може бити три сата дневно

Суђење Браниславу Зељковићу и осталима у предмету ”Корона уговори” након тромјесечне паузе настављено је саслушањем љекара који су вјештачили здравствено стање другооптуженог Славка Бојића утврђујући да је он способан да прати суђење, али да у процесу може учествовати максимално три сата дневно.

Налаз и мишљење о Бојићевом стању у судници су изнијели специјалиста хирургије и субспецијалиста васкуларне хирургије Миланко Матић, хематолог Сандра Хотић и неуропсихијатар Слободан Станковић, док ће кардиолог Никола Шобота бити саслушан у петак.

Матић је оцијенио да је Бојићу смањена радна и и здравствена способност.

”Њему су лијева страна каротиде и интерна и екстерна зачепљене. У Њемачкој му је рађен стент, али то је било неуспјешно и могао је бити фаталан исход. Колико се буде придржавао љекара и терапије толико ће квалитетно живјети”, рекао је Матић.

Хотићева је навела и да Бојић болује од леукемије, подржавајући став да у процесу може да учествује до три сата дневно.

Станковић је оцијенио да је оптужени психички здрав, али да са неуролошке стране код њега постоји висок ризик од инфаркта. Он је открио и да је Бојић три пута рањаван у рату, те да је све то оставило посљедице на његово здравље.

Суђење се наставља у петак саслушањем кардиолога, док ће тужилаштво у понедјељак наставити са извођењем доказа.

Подсјетимо, бившем директору Института за јавно здравство Браниславу Зељковићу оптужницом се на терет ставља злоупотреба службеног положаја и примање мита. Директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић оптужен је за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање, директор агенције "Травел фор фан" Саша Марковић за давање мита и и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.

Оптужницу у афери ”Корона уговори” Републичко јавно тужилаштво Републике Српске подигло је у септембру 2022. године због злупотреба у поступцима јавних набавки за вријеме пандемије корона вируса, којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. Суђење је почело 6. фебруара прошле године.

Тужилаштво је најавило да ће током поступка саслушати 70 свједока и пет вјештака, те да ће извести више од 2.400 материјалних доказа. Навели су да ће им за то бити потребно око 15 рочишта, а будући да је само један свједок пред тужилаштвом испитиван 93 часа очекује седа ће ово бити маратонски процес.

Пратите нас и путем Вибера