Апелационо вијеће Суда БиХ

Афера "Респиратори": Фадил Новалић правоснажно осуђен на четири године затвора, потврђена казна и Солаку и Хоџићу

  • Извор: Аваз
  • 26.01.2024. 20:54

Апелационо вијеће Суда БиХ донијело је другостепену одлуку у предмету "Респиратори".

Објављена је у априлу

Аваз пише да је потврђена првостепена осуђујућа пресуда, чиме је потврђена казна затвора за Фадила Новалића, Фахрудина Солака и Фикрета Хоџића на укупно 15 година затвора.

Novalić se poistovjetio sa likom iz

Novalić se poistovjetio sa likom iz "Procesa": Sude mi, a ne znam zbog čega

Овом пресудом, бивши федерални премијер Фадил Новалић осуђен је на четири, Фахрудин Солак, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите на шест, те Фикрет Хоџић, власник приватне фирме ФХ "Сребрена малина" на пет година затвора.

Јелка Миличевић, правоснажно је ослобођена.

Новалић, Солак и Хоџић, осуђени су на укупно 15 година затвора за злоупотребе приликом набавке кинеских респиратора, плаћених 10,5 милиона марака током пандемије коронавируса.

Првостепеном пресудом правно лице "Сребрена малина" проглашено је одговорним што је располагало незаконито стеченом имовином, те му је изречена новчана казна од 200.000 KМ, а пресудом је наложено одузимање стечене имовинске користи у износу од 694.747 KМ од Хоџића и "Сребрене малине".

Gdje su respiratori zbog kojih je osuđen Fadil Novalić

Gdje su respiratori zbog kojih je osuđen Fadil Novalić

Проглашени кривим

Новалић, Солак и Хоџић су проглашени кривим за злоупотребу положаја, а Солак и за кривотворење исправе, а ослобођени су оптужби за удруживање ради чињења кривичног дјела, као и за прање новца, те кривотворење или уништавање пословних књига.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.