Uhapšen dvojac

ATV ekskluzivno saznaje: U Laktašima pronađen skupocjeni mercedes koji je ukraden u Zagrebu

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2023. 11:10

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Banjaluka pronašli su u mjestu Boškovići, kod Laktaša skupocjeno vozilo marke mercedes-benz, tip AMG GTR, bijele boje, kabriolet, procijenjene vrijednosti preko 200.000 evra, koje je u periodu od 11.02.2023. godine do 21.02.2023. godine otuđeno od strane nepoznatog lica ili više njih na području Zagreba u Republici Hrvatskoj.

"Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske je putem međunarodne operativne policijske saradnje zaprimila zahtjev MUP-a Republike Hrvatske za preduzimanje aktivnosti na pronalsku ovog vozila, a intenzivnom operativnom djelatnošću i međusobnom razmjenom releventnih saznanja policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, Federalne uprave policije, Granične policije BiH, MUP-a Republike Hrvatske, te uz operativnu podršku EUROPOL-a, utvrđeno je kako je od strane nepoznatog lica lica ili više njih otuđeno vozilo, izbjegavanjem mjera granične kontrole prokrijumčareno iz Hrvatske u BiH, te da je od strane najmanje dva lica sakriveno na njima", saopšteno je iz PU Banjaluka.

Navodeći inicijale, iz policije su kazali da su tokom sinoćnjeg pretresa na području Laktaša, slobode lišeni M.Ć. i A.M.

Kod pomenutih, pored ukradenog mercedesa, pronađeno je i oduzeto vozilo bmv x5.

U toku je rad na dokumentovanju  krivičnog djela “Teška krađa“ iz člana 226. stav 3. КZ RS, a sve aktivnosti se preduzimaju pod nadzorom Okružnog javog tužilaštva u Banjaluci.

KRADLJIVCI POZNATI U REGIONU

ATV nezvanično saznaje, da su krađu skopocjenog mercedesa u Zagrebu, izveli Aleksandar Marić i Milan Ćoso, članovi "auto-mafije".

Nezvanično saznajemo, da je ukradenim automobilom upravljao Marić, dok se ispred njega cijelo vrijeme u drugom vozilu kretao Ćoso, kako kroz Hrvatsku, tako i BiH, sve do Laktaša koji su bili posljednja stanica.

PODMETNULI POŽAR U SUDU DA UNIŠTE DOKAZE

Milan Ćoso stari je policijski znalac. 

On je jedan od najpoznatinijih kradljivaca luksuznih automobila na Balkanu decenijama unazad.

O njemu se dosta pisalo 2010. godine, kada je trećeg novembra, zajedno sa kriminalnom grupom koju predvodi, bacio Molotovljeve koktele na zgradu banjalučkog Osnovnog suda, nakon čega je došlo do požara u sobi u kojoj je čuvano više stotina dokaza iz krivičnih predmeta.

Vatrena stihija tada je u nekoliko minuta "progutala" velike sume novca, odnosno jamčevine za optužene, municiju, bombe i naoružanje, ali i druge materijalne dokaze koji su tek trebalo da budu predmet sudskih vještačenja.

Inspektori i istražni organi bili su šokirani nakon saznanja da su gotovo svi dokazi u slučaju "auto-mafija" uništeni i zauvijek izgubljeni.

Vatrogasci su se sat vremena borili s vatrenom stihijom, ali i detonacijama koje je prouzrokovala vatra.

KRAĐA MERCEDESA U ZAGREBU

Automobil je nestao iz garaže u Podsusedu, a vlasnik automobila proizvedenog u samo 750 primjeraka je 81-godišnjak.

Navedeni mercedes, jedan je od ukupno 750 proizvedenih i vjerovatno jedini u Hrvatskoj, ukraden je sredinom februara.

Tako rijedak i skup automobil niko neće kupiti za dijelove, a nije moguće niti ukloniti sve brojeve i kodove.

OGLASILO SE TUŽILAŠTVO

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka za ATV je potvrđeno da je dežurni tužilac upoznat sa slučajem pronalska skupocjenog mercedesa kod Laktaša a koji je ukraden u Zagrebu.

Kako su nam rekli iz OJT Banjaluka, policijski službenici preduzimaju mjere i radnje pod nadzorom dežurnog tužioca.


Тагови: