Trgovina oružjem, droga i krijumčarenje migranata

Balkanska ruta: Za 3 dana uhapšene 382 osobe

 • Izvor: klix.ba
 • 07.11.2022.14:32

Organi za provođenje zakona udruženi s ciljem suzbijanja trgovine oružjem, drogom, te krijumčarenjem migranata, proveli su zajedničke akcije u kojoj su uhapšene čak 382 osobe.

Operativne akcije provedene su u ukupno 28 država širom Evrope, a najviše njih je izvršeno na Balkanu i jugoistočnoj Evropi.

Sveukupno, aktivnosti koje su provođenje od 24. do 29 oktobra, dovele su do 382 hapšenja osumnjičenih, od kojih je većina navodno bila umiješana u trgovinu drogom, omogućavanje ilegalne imigracije, falsifikovanje dokumenata i trgovinu vatrenim oružjem.

Hapšenja i prikupljeni dokazi omogućili su organima za provođenje zakona pokretanje 130 novih istraga.

Balkanska ruta je poznata po svojoj upotrebi u brojnim oblastima kriminala, uključujući krijumčarenje migranata i trgovinu vatrenim oružjem i drogom u EU.

Multinacionalne kriminalne grupe nabavljaju oružje uglavnom iz zemalja zapadnog Balkana, gdje su ljudski resursi sa ekspertizom za vatreno oružje široko dostupni.

Vatreno oružje se zatim krijumčari u EU – uglavnom u Belgiju, Francusku, Njemačku, Španiju i Holandiju.

S druge strane, balkanska ruta je ključna ulazna tačka za trgovce heroinom, dok krijumčari kanabisa i kokaina takođe koriste ovu prelaznu tačku.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Europola, ukupno je provjereno i ispitano 74.924 osoba.

Ujedno, pretreseno je blizu hiljadu različitih lokacija, a sve je rezultiralo hapšenjem 382 osobe.

Od tog broja, njih 159 vezano je za krijumčarenje migranata, 112 za trgovinu drogom, 38 za trgovinu vatrenim oružjem, dvoje za trgovinu ljudima i 71 za druga krivična djela.

Takođe, u akcijama koje su podržali Eurodžast, Fronteks, INTERPOL, SELEC zaplijenjeno je ukupno 106 komada različitog naoružanja, te više stotina opojnih droga, prenosi Kliks.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.