Основни суд

Бањалучки ”горштак” поново изиграо суд, предмету пријети застара!

Основни суд у Бањалуци донио је одлуку о одређивању притвора Славиши Тумари (40) из Бањалуке, који је наставио да изиграва правосуђе и опет се није појавио на суђењу по оптужници за прогањање дјевојке.

Будући да се Тумара сматра недоступним, издата је наредба да се за њим распише потјерница. Након што буде ухапшен оптужени ће, према рјешењу суда, бити спроведен иза решетака, а у притвору може остати до изрицања првостепене пресуде.

Иначе, Славиша Тумара већ три године одбија да се одазове на позиве суда али и поред тога није завршио у притвору. Судска полиција је више од 10 пута долазила на његову адресу, али би им чланови породице тврдили да није у стану или нису жељели да им отворе, а према закону Судска полиција нема право да уђе у стан.

Тумара наставио да изиграва правосуђе

Тумара наставио да изиграва правосуђе

Испоставило се да се у стану крио више од двије године, односно до 14. фебруара ове године. Наиме, тада је ухапшен у акцији бањалучке Жандармерије, а заједно с њим ухапшени су његови родитељи Остоја и Беба, те сестре Тамара и Татјана Тумара који су у сукобу са свим станарима зграде у којој станују у центру Бањалуке.

Након хапшења суд је Славиши ”прогледао кроз прсте” и пустио га на слободу. Он је то поново злоупотријебио и 22. фебруара се није појавио на суђењу. Суд је рочиште одгодио за данас и издао наредбу Судској полицији да га доведе пред суд. Наредба, међутим, није реализована јер судској полицији нико није отворио врата и оптужени се поново није појавио у судници.

Жандармерија ухапсила петочлану породицу

Жандармерија ухапсила петочлану породицу

Просто је невјероватно да Основни суд у Бањалуци толерише такво понашање било којег оптуженика, посебно због чињенице да застара кривичног гоњења у овом предмету наступа до краја 2024. године.

Наиме, Тумари се на терет ставља кривично дјело прогањања за које је запријећена казна од шест мјесеци до три године затвора, а почињено је у периоду од маја до децембра 2018. године. Оптужница је подигнута 27. фебруара 2019., а потврђена 23. априла исте године. Прво рочиште је било заказано за 23. јун 2021. и све до 14. фебруара 2024. оптужени је избјегавао суд. Притом Тумара није био у никаквом бјекству ван граница БиХ, већ једноставно није излазио из куће, ни примао судске позиве!? 

Тумара неће у притвор, комшије се плаше за своју безбједност

Тумара неће у притвор, комшије се плаше за своју безбједност

Оптужницом Тумари ја на терет стављено да је од маја до децембра 2018. године, након прекида љубавне везе, готово свакодневно прогањао своју бившу дјевојку, те настојао да с њом успостави нежељени контакт.

"У више наврата је долазио на врата оштећене, гдје станује са мајком и братом, говорећим им да је она спонзоруша и да је с њим раскинула због тога што нема новца, као и друге погрдне ријечи. То је све преносио и њеним пријатељима, ширим члановима породице и радним колегама. Оштећену је свакодневно пратио и кретао се у њеној близини, сачекивао је на улици када се враћа с посла", наводи се у оптужници.

Додаје се да је једном приликом оштећену пресрео у улици Милана Тепића и рекао јој да припреми 400 КМ, јер ће је у супротном пријавити полицији.

"Оштећена је уплашена ушла у апотеку, како би побјегла од њега и осумњичени је кренуо за њом, те ушао у апотеку, одакле га је истјерао радник", наводи се у оптужници.

Ухапшени Бањалучанин се двије и по године крио у стану!?

Ухапшени Бањалучанин се двије и по године крио у стану!?

Додаје се да је пратио и када је ишла у кафић са пријатељицом.

"Због таквог понашања осумњиченог код оштећене је изазвао осјећај страха, узнемирености и угрожености, као и промјену животних навика, због чега је била принуђена да тражи помоћ брата, који је долазио по њу на посао и доводио је кући", наводи се у оптужници.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.