Тражио 500.000 евра

Бањалучки хакер тражио 500.000 евра да не објави експлицитни снимак

  • Извор: АТВ
  • 07.02.2024. 10:20

МУП Републике Српске поднио је извјештај против лице Б.А. због уцјене. Како АТВ сазнаје, ријеч је о хакеру из Бањалуке Аљоши Борковићу који је тражио 500.000 евра да не објави експлицитни снимак до којег је дошао неовлаштеним приступом заштићеном компјутеру.

"Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је Окружном јавном тужилаштву Бања Лука Извјештај о извршеном кривичном дјелу против лица иницијала А.Б.  из Бања Луке, због основа сумње да је извршило кривично дјело 'Неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података', у вези са кривичним дјелом 'Уцјена'", саопштено је из полиције.

Туча Ивана Бегића и Горана Суваре, објављен снимак

Туча Ивана Бегића и Горана Суваре, објављен снимак

За наведено лице постоји основ сумње да је у периоду од јула  до 04.09.2021. године кориштењем лажног налога електронске поште довело у заблуду оштећено лице,  које је вјерујући да се ради о вјеродостојном пошиљаоцу, отворило и активирало налог  електронске поште што је без његовог знања и сагласности омогућило инсталирање програма а потом и приступ компјутеру, након чега је  контактирао оштећеног захтијевајући износ од 500.000 евра у замјену за необјављивање видеа експлицитног садржаја.

Хакер покушао изнудити 150.000 евра од ”Клинике Костић”

Хакер покушао изнудити 150.000 евра од ”Клинике Костић”

МУП Српске упозорава грађане и правна лица на све чешћу појаву лажних порука електронске поште које имају за циљ крађу идентитета, запамћених лозинки и података уз напомену да у случају било какве сумње у потенцијални напад, без одлагања пријаве најближој полицијској станици.

Пратите нас и путем Вибера