Акција ”Спартакус”

Бањалучки хирурзи осумњичени за лажирање налаза осуђеног криминалца

Милан Симатовић и Велимир Шкрбић, хирурзи из Бањалуке, пријављени су Тужилаштву БиХ због сумње да су умијешани у криминалне радње које се истражују у оквиру акције ”Спартакус”, сазнаје АТВ.

Добро упућени извор открива да су хирурзи осумњичени да су правили лажне љерске налазе у којима се наводило да се Бојан Раонић из Зворника у одређено вријеме налазио на болничком лијечењу у УКЦ Републике Српске, што му је омогућавало да избјегава Суд БиХ.

За то вријеме Раонић се заправо налазио у Белгији гдје је ухапшени и осуђен за организовани криминал и трговину наркотика. И Суд БиХ Раонића је осудио на пет година затвора због фалсификовања исправа, али није одлежао ни дана. Наводно је и одлазак на издржавање казне одлагао помоћу лажних љекарских налаза. Незванично сазнајемо да је у спорним налазима навођено да је Раонић на лијечењу у УКЦ Републике Српске био чак и у марту 2021. године, када се налазио у притвору у Белгији.

Из МУП-а Српске саопштено је да је Управа за организовани и тешки криминалитет поднијела је извјештај Тужилаштву БиХ због сумње да су М.С. и В.Ш. починили кривична дјела помоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела, фалсификовање или уништавање службене исправе и кривично дјело примање мита.

”За наведене постоји основ сумње да су у периоду од фебруара 2020. до 30. децембра 2021. године извршили наведена кривична дјела вршећи службену дужност у једној Јавној здравственој установи у Бањалуци”, саопштио је МУП Српске.

Подсјетимо, у акцији ”Спартакус” ухапшених су Бојан Ђокић звани Ђурђо из Зворника, бањалучки адвокат Драган Ступар и Страхиња Пандуревић из Источног Сарајево.

”Осумњичени су под истрагом због организованог криминала, повезаног са кријумчарењем веће количине опојних дрога, прањем новца и другим кривичним дјелима. Предмет обухвата организовану криминалну групу која је дужи временски период дјеловала на подручју БиХ, а ради се о предмету у којем се реализује међународна сарадња са партнерским институцијама и агенцијама са подручја Белгије и ЕУ, а користе се и информације добијене дешифровањем Скај и Аном апликација”, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Осим тројице притворених под истрагом су још Бојан Раонић из Зворника, који у Белгији издржава затворску казну због трговине дрогом, затим Златан Ћук из Бијељине и Томислав Петровић из Пала, који се налазе у бјекству, Раонићева мајка Миладa и други.

Пратите нас и путем Вибера