ATV

Edin Behrić

Bivši načelnik osuđen da je bh. opštinu oštetio za 5.850 KM

  • Извор: Агенције
  • 29.08.2023. 12:59

Opštinski sud u Velikoj Kladuši osudio je bivšeg načelnika te opštine Edina Behrića prvostepenom presudom na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

"Istovremeno je određeno da se ista neće izvršiti ukoliko u roku od godine i šest mjeseci od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo", naveli su iz Kantonalnog tužilaštva Unsko sanskog kantona.

Tužilaštvo je 19. jula 2022. godine podiglo optužnicu protiv Behrića kojem ga tereti da je 5. maja 2015. godine kao načelnik Velika Kladuša, svjestan da svojim postupanjem iskorištava službeni položaj i ovlaštenja koja su mu povjerena Zakonom o lokalnoj samoupravi USK-a i Statutom Opštne Velika Kladuša protivno interesima i ciljevima službe, a što je i htio, zaključio Ugovor o nabavci pravnih usluga sa advokatom iz Bihaća.

"Tim protipravnim ugovorom je istog obavezao da za potrebe Opštinskog organa uprave Opštine Velika Kladuša vrši pravne usluge izrade akata, pravnih mišljenja i drugih upravnih dokumenata koje donosi načelnik Opštine, te istovremeno oštetio budžet te opštine za 5.850 KM jer ih je isplatio za usluge", naveli su iz tužilaštva i dodaju da protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: