Учествовао на страним ратиштима

Ћатићу притвор одређен због посебних притворских разлога

  • Извор: РТРС
  • 21.11.2023. 16:49

Притвор Аднану Ћатићу, осумњиченом за учешће на страним ратиштима Сирије и Ирака, одређен је због постојања посебних притворских разлога, саопштено је из Суда БиХ.

У саопштењу је наведено да је Суд БиХ јуче прихватио приједлог Тужилаштва БиХ и донио рјешење којим је осумњиченом Ћатићу одређен притвор.

Мјера притвора по овом рјешењу може трајати најдуже мјесец дана од дана лишења слободе или до нове одлуке Суда.

Ћатићу је притвор одређен због сумње да је починио кривично дјело организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам, наведено је у саопштењу.

Тужилац у овом предмету Дубравко Чампара рекао је Срни да је притвор одређен у трајању од мјесец дана, колико је и тражено.

Ватрогасци журили на мјесто незгоде па ударили у полицијско возило

Ватрогасци журили на мјесто незгоде па ударили у полицијско возило

Чампара је на рочишту на којем се расправљало о притвору појаснио да се Ћатић, након скоро 10 година учествовања на страним ратиштима, вратио из Турске у БиХ са путним листом и пасошем који је истекао, те је приведен на аеродрому у Сарајеву у петак, 17. новембра, додајући да се због тога не може расправљати о тези добровољног враћања.

Он је навео да Тужилаштво у овом поступку намјерава уложити доказе добијене након пада терористичких организација, чији је члан био и Ћатић, те саслушати бројне свједоке који су имали сусрет с њим.

"Данас смо наредили Агенцији за истраге и заштиту да спроведе финансијску истрагу, не само за подручје БиХ, него и за Турску, гдје је боравио од 2021. године са супругом и двоје малољетне дјеце“, рекао је Чампара.

Са тржишта повучене крушке из Кине

Са тржишта повучене крушке из Кине

Он је објаснио да Ћатић вјероватно познаје све свједоке које Тужилаштво намјерава да саслуша у вези са његовом улогом на страном ратишту и дјела која је чинио, те да би његово пуштање на слободу могло угрозити те свједоке и тачност њихових исказа.

"Долазимо до претпоставке да је остварио пријатељске односе са терористичким организацијама након скоро 10 година боравка. Морамо знати да се ти људи налазе широм свијета и свједоци смо терористичких напада. Сматрамо да се он може ослонити на те везе ако буде на слободи“, рекао је Чампара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.