ATV

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje

Čaušević: Otkrio sam kriminal u pravosudnim institucijama

  • 27.05.2021. 10:52

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Kemal Čaušević izjavio je danas da je osuđen samo zbog toga što je "razotkrio kriminal u pravosudnim institucijama".

Čaušević je, nakon što ga je Sud BiH osudio na devet godina zatvora za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca i primanje dara, rekao da je "moralna vertikala" za predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, te tužioce BiH Dubravka Čamparu i Olega Čavku.

On tvrdi da je Debevac "sve vrijeme vršio pritisak" na Tužilaštvo i Sud da podignu optižnicu i osude ga.

"Sve ovo ne bi bilo moguće da nisu dva najveća kriminalca ovdje - Oleg Čavka i Dubravko Čampara. Ranko Debevac je sve započeo i krenula je odmazda na mene", rekao je Čaušević novinarima nakon izricanja presude.

On je najavio da će se žaliti na presudu, jer, kako kaže, žele da mu oduzmu sve što je pošteno zaradio i naslijedio.

"Popularno je pričati o korupciji da bih mene optužili", kaže Čaušević i dodaje da nije žrtva politike, već pravosuđa, Ranka Debevca.

Kada je riječ o imovini, Čaušević kaže da radi već 27 godina, a da je ispalo da nije ni fening zaradio.

On tvrdi da nijednu svoju nekretninu nije kupio na nezakonit način.

"Prvo preduzeće sam registrovao 1976. godine, bio sam najbolji student, a onda direktor preduzeća, direktor u četiri banke, radio sam kao pomoćnik u Ministarstvu finansija, bio direktor UIO itd", rekao je Čaušević.

On je na račun sudija i tužioca iznio niz teških optužbi za kriminalne radnje, te pozvao predstavnike SAD i međunarodnih institucija da preuzumu od njega dokumentaciju koju ima, a koja, kako kaže, dokazuje sav "kriminal pravosuđa".

Čaušević je danas pred Sudom BiH osuđena na devet godina zatvora, a naređeno je i da mu se oduzme imovina vrijedna 1,7 miliona KM.

Prema optužnici, Čaušević je, kao direktor UIO BiH, Anesu Sadikoviću i drugim vlasnicima više preduzeća koja se bave uvozom tekstila obećao povlašteni status prilikom uvoza, odnosno smanjene iznose za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da sadrže netačne podatke, a zauzvrat je tražio 1.000 KM po uvezenom kamionu.

Čaušević je optužen da je novac pribavljen činjenjem krivičnih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolini u iznosu od 1,2 miliona KM. 

Тагови: