Saopštenje

CIK podnijela krivične prijave zbog falsifikovanih listića u Bratuncu i Šekovićima

  • Извор: АТВ
  • 24.10.2022. 15:14

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog izbornih falsifikovanih glasačkih listića u Šekovićima i Bratuncu.

"Osim podnošenja prijave Tužilaštvu BiH, CIK BiH je u skladu sa članom 6.8 stav (2) Izbornog zakona BiH preduzela potrebne mjere da se sačuvaju tragovi navodno učinjenog krivičnog djela, predmeti kojima je ili pomoću kojih je učinjeno to djelo i drugi dokazi", stoji u saopštenju CIK-a.

Iz CIK-a navode da je, prema izvještaju Glavnog centra za brojanje na dva biračka mjesta u Bratuncu i jednom biračkom mjestu u Šekovićima prilikom pregledanja glasačkih listića pronađeno 36 falsifikovanih glasačkih listića.

"Takođe, prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, do sada je  izvršeno ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske za 33 opštine/grada u Republici Srpskoj, odnosno obrađeno je 1.621 biračko mjesto", zaključuju iz CIK-a.

Podsjećamo, falsifikovani glasački listići dolaze iz opština u čijim Izbornim komisijama sjede članovi koje je predložio PDP i SDS, a koji tvrde da su vreće do slanja za Sarajevo bile čitave.

Kako nezvanično saznanjemo od izvora iz OEBS-a, u noći između 15. i 16. oktobra u Centru za prebrojavanje glasova došlo je do razrezivanja vreća sa izbornim materijalnom iz Bratunca i Šekovića i ubacivanja falsifikovanih listića.

Nakon ove vijesti, mediji naklonjeni opoziciji pokušali su da podvale priču o izbornoj prevari u režiji SNSD,a objavljujući ove tvrdnje na udarnim pozicijama.

Međutim, ubrzo su se predomislili te vijest sklonili sa glavnih pozicija, te je do nje na tim istim medijima teško doći. Vjerovatno su tako odlučili kada su saznali da su glasački listići stigli iz opština u kojima većinu ima opozicija.

Nakon glasanja vreće sa glasačkim materijalnom trasportuju se u Opštinsku izbornu komisiju u ovom slučaju Bratunac i Šekovići, a nakon toga uz pratnju policije prevoze se u CIK.

Mjesta u kojima su vreće mogle biti razrezane su Opštinska izborna komisija ili Centar za brojanje, a pošto čak i članovi Izborne komisije koji su predloženi od strane opozicije tvrde da su vreće neoštećene poslate u pratnji policije za Sarajevo.

Slične podvale i ranije su plasirane u pomenutim medijima kada je objavljen snimak navodnog paljenja glasačkih listića u Doboja, pa je jasno ko ima lažnih glasačkih listića za bacanje.

Članove izbornih komisija u Bratuncu čine DNS, SDA i nezavisni kandidat. U Šekovićima SDS, PDP i PDP.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина