Корона уговори

Ђајић пред судом: Никада нисам попио кафу са Зељковићем!

Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Републике Српске, рекао је у Окружном суду у Бањалуци да су термалне камере одиграле велику улогу у спречавању ширења корона вируса УКЦ-ом и да је њихова набавка била исправна и оправдана.

Он је саслушан као свједок тужилаштва на суђењу Браниславу Зељковићу и осталим оптуженима у предмету ”Корона уговори” којима се на терет ставља да су оштетили Републику Српску за најмање 1,3 милиона марака. Ђајић је у судници навео да, по питању набавке термалних камера, није имао никакав контакт са Зељковићем и да је одлуку о потреби њихове набавке донио тим УКЦ-а, који се бавио проблематиком ковида.

”Дневно попијем од 30 до 50 кафа”

”Моји контакти са Зељковићем су били искључиво пословни. У то вријеме смо контактирали свакодневно и можда сам некада био и неугодан према њему, јер смо тада стално нешто требали. Дневно пијем између 30 и 50 кафа, а Зељковић је један од ријетких људи у граду са којима никада нисам попио кафу”, рекао је Ђајић.ж

Афера ”Корона уговори”: Вјештаци сагласни да Бојић пред судом може бити три сата дневно

Афера ”Корона уговори”: Вјештаци сагласни да Бојић пред судом може бити три сата дневно

Он каже да се потреба за набавком термалних камера указала у циљу борбе против ковида, чији је један од симптома висока тјелесна температура. Будући да УКЦ има више улаза, преко 3.000 запослених и више од 1.000 пацијената, Ђајић сматра да је набавка била нужна ради лакше и брже тријаже, додајући да су камере одрадиле велики посао.

Појаснио је да је на састанку тима УКЦ-а утврђено колико ће се набављати стационарних, а колико ручних камера, а захтјев за њихову набавку је он лично писао, односно диктирао секретарици.

”Захтјев за набавку је послат Институту за јавно здравство јер су, по одлуци Кризног штаба, они били задужени за све набавке у вријеме пандемије”, истакао је Ђајић.

Набавку термалних камера је радила фирма ”А.Р.М.С. системи”, чији је директор Владимир Вулетић, а набављено је шест стационираних по цијени од 180.000 КМ и 20 ручних за 100.000 КМ, без ПДВ. Тужилац Сања Тадић Стојисављевић упитала је Ђајића како је Вулетић у својој понуди знао да напише тачан број који је УКЦ тражио.

Маске за Институт ”Синекс лабораторија” плаћала 0,16 и 0,5 КМ

Маске за Институт ”Синекс лабораторија” плаћала 0,16 и 0,5 КМ

”Не знам на који начин му је била позната количина. О томе се говорило на састанцима тима и могуће да је тако сазнао из неких извора”, рекао је Ђајић, наводећи да се није лично бавио цијеном и детаљима и да су то радиле надлежне службе.

Тужилац га је упитала да ли је упознат са мејлом који је упућен УКЦ-у, од другог добављача који је стациониране камере нудио за три пута мању цијену, али је свједок рекао да се не сјећа тог мејла.

Одлука о набавци донесена у вријеме паузе?!

Саслушан је и свједок Владимир Машић, правник у Институту за јавно здравство РС, који је био члан комисије која је потписала набавку камера. Он каже да му је документацију о камерама донијела покојна Зора Билић и да је то само потписао, без детаљног увида у документацију.

”Видио сам да су то потписале Вања Чанковић и Радмила Барашин, па сам и ја ставио потпис. Зора ми је рекла да је то хитно, па само потписао. Тек касније, када је било хапшење директора, сам детаљно прегледао документе”, рекао је Машић.

Заштитна одијела набављали за 21.50 КМ и препродавали ИЈЗ-у за 50 КМ по комаду

Заштитна одијела набављали за 21.50 КМ и препродавали ИЈЗ-у за 50 КМ по комаду

Он каже да му је тада било чудно то што је понуда стигла у 9.20 часова. Наведено је да се комисија састала у 10.05, а одлука о набавци је донесена у 10.20. То му је било чудно јер, како је рекао, пауза у ИЈЗ траје од 10 до 10.30 часова.

На упит оптуженог Зељковића да ли се сјећа какве су препоруке донесене по питању пауза, свједок је рекао да се не сјећа, а оптужени га је подсјетио да се инсистирало на томе да сви радници не иду на паузу у исто вријеме како би се спријечило груписање.

На упит одбране да ли је Зељковић на њега и друге вршио било какав притисак или му тражио да потпише нешто с чим се не слаже, Машић је одговорио да није.

Тужилаштво се противи европским стандардима

Зељковићев бранилац Јадранка Ивановић данас је међу доказе увела документе који указују који су то европски стандари за маске, наводећи да су маске које су предмет суђења заштитне, а не медицинске како се, како тврде, тај термин погрешно користи.

Тужилац Сања Тадић Стојисављевић рекла је да се противи увођењу тог доказа, наводећи да је Зељковић још у вријеме пандемије морао знати шта је предмет набавке, те да је све то прихватио и потписао.

Суђење Зељковићу:

Суђење Зељковићу: "Сви се радовали цијени од 6,9 КМ по маски!"

”Нисам ја те маске тако назвала, већ оптужени и ИЈЗ у својим службеним документима. Имамо ми и наше прописе, акте и стандарде у Закону о јавним набавкама које је Зељковић био дужан да поштује”, рекла је Тадић Стојисављевић, наводећи да се ”Тужилаштво противи европским стандардима, јер имамо своје”.

Адвокат Ивановић је одговорила да је, за разлику од Зељковића, тужилаштво морало и било дужно да зна да ли се маске медицинске или заштитне, јер те је и сваки маркет могао набављати.

Подсјетимо, бившем директору Института за јавно здравство Браниславу Зељковићу оптужницом се на терет ставља злоупотреба службеног положаја и примање мита. Директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић оптужен је за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање, директор агенције "Травел фор фан" Саша Марковић за давање мита и и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)