Pronađen arsenal

Detalji osujećenog napada: Planirali da se autom zabiju u masu, jedan od bh. braće pušten

  • Извор: Независне
  • 19.06.2023. 22:57

Nakon što je odlučnom akcijom austrijskih Kobri spriječen napad na gej paradu u Beču, mediji prenose neke nove detalje.

Naime, austrijske vlasti samo sat vremena prije gej parade uhapsili su tri austrijska državljanina: braću porijeklom iz BiH, te maloljetnika koji je porijeklom iz Čečenije.

Neki novi detalji govore da su napad planirali da izvedu automobilom i hladnim oruđem.

U međuvremenu, jedan od bh. braće je pušten iz pritvora, gdje su zadržani sedamnaestogodišnji mladić porijeklom iz BiH i četrnaestogodišnji Čečen.

Šofer iz BiH pronađen mrtav na parkingu u Francuskoj

Šofer iz BiH pronađen mrtav na parkingu u Francuskoj

Inače, tokom pretresa domova osumnjičenih, pronađen je nevjerovatan arsenal, uključujući i sjekiru koja je pronađena ispod kreveta maloljetnog Čečena. Takođe, pronađene su i sablje, noževi te gasni pištolji.

“Pored pomenutog arsenala, pronašli su i uređaje za prenos podataka, mobilne telefone i laptopove, koje smo izuzeli i oni su sada na obradi. Istraga je i dalje u toku, ali već sada ima prilično dokaza protiv njih”, rekao je direktor Austrijske obavještajne službe (DSN) za Ö1-'Morgenjournal'.

Kako prenose mediji, obavještajnim krugovima od ranije je bio poznat samo sedamnaestogodišnjak, porijeklom iz BiH, koji je jedno vrijeme bio na njihovom radaru, ali su optužbe za terorizam odbačene, jer nije bilo specifične opasnosti niti je on tada predstavljao neposrednu prijetnju.

Mediji: Na nestaloj podmornici i poznati milijarder koji je letio u svemir

Mediji: Na nestaloj podmornici i poznati milijarder koji je letio u svemir

Kako je izjavio zvaničnik DSN-a, mladići su radikalizovani putem interneta, što je krajnje uobičajeno u islamističkim krugovima. Navodno su pasionirano pratili salafističke video klipove, te govore propovjednika mržnje, koje su dalje šerovali. Inače, austrijski mediji podsjećaju da ovo nije usamljen slučaj te da je nekoliko mladića, simpatizera Islamske države nedavno osuđeno u Beču i Donjoj Austriji.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!