Završen uviđaj

Detalji smrtonosnog pada aviona: Olupina potpuno izgorjela, ne zna se kako je pao

  • Извор: Индекс
  • 21.05.2023. 17:53

Danas je završen uviđaj pada aviona na Maloj Kapeli, ali istražitelji ni dalje ne znaju ni zašto je pao ni kako je tu završio.

U holandskom avionu koji je u subotu pao na Maloj Kapeli poginuli su svi putnici, njih najvjerovatnije troje, koliko ih je bilo po planu leta, potvrđeno je danas uviđajem na mjestu pada aviona Cirrus 20.

U obje smjene u “Ribnikaru” po šest policajaca

U obje smjene u “Ribnikaru” po šest policajaca

Kako je danas izvijestio DORH, uviđaj je sproveden na šumovitom dijelu Male Kapele na području grada Ogulina. Glavni vazduhoplovni inspektor Danko Petrin je rekao da su svi putnici u holandskom avionu poginuli te da je avion jako oštećena olupina, koja je osim mehaničkih oštećenja dodatno uništena i požarom.

"Biće potrebna DNK analiza, nije poznato zašto je avion bio na ovom mjestu"

"Uviđaj je završen u 13.15. Na mjestu nesreće pronađena je izgorjela olupina i nema preživjelih osoba. Biće potrebna DNK analiza jer stanje mjesta nesreće je takvo da se vizualno nije mogao utvrditi tačan broj osoba. Možemo pretpostaviti ko su putnici, ali ne možemo reći sa stopostotnom sigurnošću. Crna kutija ne postoji na ovako malim avionima", rekao je Petrin i dodao:

"Poznat je plan leta, a zašto je bio na ovom mjestu, nije poznato. Poletio je s aerodroma u Mariboru s ciljem da sleti u Pulu, a zašto se našao ovdje, ne mogu reći. Pilot prijavljuje planom leta rutu. I onda kontrola leta to odobri ili ne. Ne znamo je li ova tačka leta bila u planu."

Pijan prebio sina pa ga ujeo: Nasrnuo i na suprugu

Pijan prebio sina pa ga ujeo: Nasrnuo i na suprugu

"Nadam se da ćemo dobiti odgovor na pitanje šta i zašto dogodilo"  

"Trebamo dobiti podatke od kontrole letenja, komunikaciju koju su imali s pilotom, radarske i druge podatke i onda ćemo dobiti kompletnu sliku i, nadamo se, odgovor na pitanje šta i zašto se to dogodilo", rekao je Petrin.

Odbacio je kao nagađanje tvrdnju da je uzrok pada aviona loše vrijeme jer da se oni "rukovode samo činjenicama, a da loši meteouslovi ne znače automatski da su oni uzrok pada aviona. Avion može primiti do četiri osobe. Nije ostao bez goriva, došlo je do požara zbog goriva", ističe on.

"Avion zatečen u potpuno izgorjelom stanju"

Irena Golubić Rajković, zamjenica županijskog državnog tužilaštva u Karlovcu, potvrdila je da je uviđaj proveden te je iznijela detalje.

"Avion je u 11.21 poletio iz Maribora. Temeljem rezultata uviđaja i dosad prikupljenih saznanja utvrđeno je da je tokom jučerašnjeg dana oko 12.30 došlo do pada aviona u šumskom predjelu na području vrha Mali Makovnik. Na mjestu događaja avion je zatečen u potpuno izgorjelom stanju", rekla je.

Pojavio se spisak među učenicima u OŠ u Srpcu, reagovala policija

Pojavio se spisak među učenicima u OŠ u Srpcu, reagovala policija

"Prema prikupljenim podacima u avionu su vjerovatno uz pilota bila dva putnika, ali s obzirom na stanje aviona zbog identifikacije tijela naložena je obdukcija. Radi se o avionu holandskih registarskih oznaka, ali o vlasništvu i putnicima zasad još ne možemo govoriti. Plan izvlačenja je sutra uz pomoć policije koja će to organizovati. Vidljivost je prema izjavama očevidaca bila otežana i bila je magla", dodala je.

"Olupina će se vjerovatno izvlačiti helikopterom"

Mladen Žilić, komandant JVP-a Ogulin, rekao je da je lokacija bila jako nepristupačna:

"Sama lokacija je bila na nepristupačnom mjestu, svi alati i oprema su nošeni pristupnim putem, vatrogasci su učestvovali. Olupina će se vjerovatno izvlačiti helikopterom, ne zna se kad. Opremu smo pješke nosili oko jednog kilometra", rekao je.

(Foto: Printscreen/Index.hr)

Pratite nas i putem Vibera!

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм