СИПА

Детаљи велике акције у Бијељини: Пронађени дрога и оружје

  • 13.01.2024. 09:49

Осам особа ухапшено је јуче у склопу акције “Шљункара” и “Неон 2” коју су реализовали полицајци Државне агенције за истраге и заштиту заједно са полицијом МУП Републике Српске и Граничном полицијом.

На подручју Бијељине реализовани су претреси стамбених објеката и покретних ствари на 19 локација. Ухапшени су испитани у својству осумњичених те је над њима извршена криминалистичка обрада, а о њиховом даљем статусу ће се у законском року одредити поступајући тужилац, пише Н1.

Приликом претреса откривено је и привремено одузето око килограм  марихуане, 32 грама кокаина, двије полуаутоматске и двије аутоматске пушке, већа количина минско-експлозивних средстава, три нагазне мине тзв. паштете, два упаљача за нагазне мине, два кабла за потезне мине и двије табле пластичног експлозива.

"Осим тога одузета су и два штапина пластичног експлозива и два припадајућа упаљача за њихово активирање, машина за вакумирање са траговима прашкасте материје, око 750 комада метака за аутоматску пушку калибра 7,62 милиметара, већи број ручних бомби, двије зоље, прекурсори за производњу амфетамина - акумулаторска киселина, миксери за прављење и увећање смјесе, посуде за мијешање, пет литара метанола, опрема за опремање лабораторије за узгој  марихуане - лампе, саксије и систем електричног напајања, филтер прочишћивач ваздуха као и други предмети који могу послужити као доказ да су почињена наведена кривична дјела“, појаснили су у СИПА.

У току полицијска акција на разбијању међународне групе кријумчара дроге

У току полицијска акција на разбијању међународне групе кријумчара дроге

Наведене активности спроведене су због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организованог криминала, неовлаштеног  промета дрога и прање новца, а прописана Кривичним законом БиХ и кривично дјело неовлаштена производња и промет дрога прописано Кривичним закоником Републике Српске.

Претреси  су извршени  по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ и Окружног јавног тужилаштва у Бијељини. Поред наведеног, провођењем посебних истражних радњи дошло се до сазнања да је од стране припадника ове групе за организовани криминал, на подручју држава Европске уније прометовано око 150 килограма хашиша, 45 килограма марихуане као и већа количина хероина, кокаина и екстазија. Код једног од чланова ове организоване групе откривена и привремено одузета одређена количина хероина као и смјесе за повећање количине масе за ову дрогу.

Током рада по предмету Државна агенција за истраге и заштиту је остварила добру међународну сарадњу са партнерским агенцијама земаља Западне Европе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: