Utvrđeno ljekarskim pregledom

Dječak iz Gračanice nije silovan, policija će dodatno ispitati aktere događaja

 • Izvor: klix.ba
 • 14.12.2022. 15:05

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i dalje istražuje sve detalje događaja iz Gračanice, a na osnovu prijave o navodnom silovanju dječaka. Kako saznaje Klix.ba, dosad je ljekarskim pregledom utvrđeno da silovanja, niti povređivanja djeteta nije bilo.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona 18. novembra ove godine dobila je prijavu o događaju u jednom privatnom objektu u Gračanici, a u kojem su kao vinovnici navedene maloljetne osobe.

Nakon toga, u javnosti su se pojavili detalji prijave, a koja se zapravo odnosila na navodno silovanje dječaka kojeg su počinili maloljetnici, takođe navodno, snimajući čin mobilnim telefonom za TikTok izazov.

Policija i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli odmah su pokrenuli istražne radnje, koje su dosad pokazale najvažnije - da silovanja dječaka nije bilo, saznaje Klix.ba.

"U vezi sa prijavljenim događajem u Gračanici, u kojem je učestvovalo četvoro djece, ljekarskim pregledom je utvrđeno da nije bilo povreda na djetetu niti silovanja. Radi se o klasičnom vršnjačkom nasilju", kazao je za Klix.ba portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Po nalogu tužioca nadležni odsjek Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i dalje provodi brojne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa događajem.

"Svi akteri će biti dodatno saslušani, a ukoliko se utvrdi da je bilo elemenata nekog krivičnog djela, prema samo jednom djetetu koje ima 14 godina i koje je krivično odgovorno, će biti pokrenut pripremni postupak, dok će se prema druga dva djeteta, koja imaju ispod 14 godina, poduzeti druge zakonske radnje, uključujući aktivnosti koje poduzima nadležni organ socijalnog staranja", dodao je Arnautović za Klix.ba.

Nakon svih provjera policija će dostaviti tužilaštvu izvještaj, a potom će tužilaštvo poduzimati dalje neophodne radnje.

"Zaista je veoma važno i za medije i za institucije, kada se izvještava o događajima u kojma su učesnici djeca, naročito osjetljivim događajima, da se to radi odgovorno i obazrivo jer se može nanijeti nemjerljiva šteta djeci , njihovom životu i daljem razvoju", zaključio je Arnautović.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Energo klub

  Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Energo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.