Advokat otkriva

Dječak koji je počinio masakr ne može u zatvor, evo ko bi mogao snositi posljedice

  • Извор: Курир
  • 04.05.2023. 09:13

Nakon jučerašnjeg tragičnog događaja, gdje je trinaestogodišnjak počinio masakr u osnovnoj školi, u javnosti se polemisalo o kažnjavanju maloljetnog lica.

- Veoma sam tužan da sam u poznim godinama svog života svjedok ove užasne tragedije. Lice koje nije navršilo 14 godina života nije krivično odgovorno. S tim u vezi razgovaramo samo o uzrocima koji su doveli do toga da maloljetnik izvrši ovakvo krivično djelo. Bez krivične odgovornosti, praktično, nema ni djela. Kompletna sudska aktovnost će se svesti na to da se utvrdi njegovo psihičko zdravstveno stanje - objašnjava Radiša Roskić, advokat.

Posljednja objava Koste Kecmanovića ledi krv u žilama

Posljednja objava Koste Kecmanovića ledi krv u žilama

Advokat izražava sumnju da se maloletnik pripremao samo mesec dana da počini ovaj zločin.

- U psihijatriji ne postoje duševna oboljenja, već duševni poremećaji. S tim u vezi, moram reći da sam uvjeren da je priprema koju je maloljetni izvršilac imao u smislu obuke iz gađanja iz vatrenog oružja, planiranja, trajala dže od mjesec dana koju pominje načelnik beogradske policije. Pripreme su počele kad je ušao u streljanu, ko god da mu je to obezbijedio. Prvi propust je rukovaoc streljane koji je dozvolio maloljetniku da tu bude. Dječak je sam sebe ubijedio da je dovoljno uvježban da koristi vatreno oružje koje je juče zloupotrijebio - dodaje Roskić.

Oglasili se iz bolnica u kojima su hospitalizovana djeca nakon masakra

Oglasili se iz bolnica u kojima su hospitalizovana djeca nakon masakra

Objašnjava i koja je odgovornost roditelja maloljetnog lica koje je usmrtilo devet osoba.

- Kad je u pitanju vatreno oružje, postoje pravila o njegovom pravilnom čuvanju. Ko se ne pridržava tih pravila može odgovarati za izvršenja krivičnog djela teško djelo protiv ugrožavanja sigurnosti. Odgovorno lice je onaj na čije ime glase dozvole za držanje vatrenog oružja. Pravila u tom domenu su vrlo jasna i ponovo se pokazuje da kad se zakonska pravila ne poštuju dođe do tragedije. Dakle oružje se čuva u zaštićenm prostoru, obavezno u čeličnom sefu, zaključan. Obavezno su razdvojeni oružje i municija. Nije u pitanju samo oružje - zaključio je advokat Roskić.