Drugi slučaj

Dom “Rada Vranješević”: Još jedan portir osumnjičen za seksualno zlostavljanje maloljetne štićenice

  • Извор: АТВ
  • 01.02.2022. 19:56

Banjalučkom tužilaštvu podnesen je izvještaj protiv 60-godišnjeg portira u Domu "Rada Vranješević" M.J. zbog sumnje da je seksualno zlostavljao štićenicu te ustanove. Prijava je stigla prije 15 dana. Prema prijavi, sumnjiči se da je portir seksualno iskorištavao djevojčicu četiri mjeseca. On nam se sinoć sam javio i rekao da želi da kaže svoju stranu priče. Milorad Jerimović kaže da su ga lažno prozvali, te da ga je direktor “uzeo na zub". Po savjetu advokata oko izjave pred kamerom se predomislio do okončanja postupka. Direktoru Doma je sve to smiješno. Kaže, da nema ništa s tim. Za dešavanja u ustanovi kojom rukovodi, zasad se ne osjeća odgovornim.

"Mogu da kažem da sam siguran da smo mi uradili sve ono što je u našim zakonskim ovlaštenjima. Ukoliko se u bilo kojem momentu utvrdi putem nadležnog nadzora od strane Ministarstva ili putem Tužilaštva da mi nismo uradili nešto, a da smo imali saznanja, ja apsolutno stavljam svoju odgovornost na prvo mjesto", rekao je Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Banjaluka.

Da neko preuzme odgovornost, svi čekaju. To bi uskoro, barem prema najavama nadležnih, trebalo da bude završeno. Odgovornost mora da snosi svako ko je zakazao, poruka je predsjednika Republike Srpske. 

„Užasno je djelo i treba ga kvalifikovati kao užasno djelo i tešku zloupotrebu djeteta. Mi, naravno, s pravom, kao građani Republike Srpske očekujemo od pravosudnih institucija da oni adekvatno sankcionišu onoga ko je počinilac tog zlodjela", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Do sistemskih promjena mora da dođe. U ovakvim situacijama ne bi smijelo da dođe do kašnjenja u reagovanju, poput četrdesedodnevnog kašnjenja Tužilaštva. Zato se pravnici bore za uvođenje hitnog postupanja.

„Hitno postupanje ne postoji ne postoji ako je 40 dana od momenta prijave, do momenta pokretanja istrage. Dakle, mora biti hitnost postupanja zakonom regulisana. Naš Zakon o krivičnom postupku ne predviđa hitnost postupanja u ovim situacijama i mislim da bi to trebalo uraditi što prije, jer protek vremena od izvršenja ovog krivičnog djela, sve ovo što se dešava u medijima, sva ova priča oko tog slučaja, predstavljaju sekundarnu viktimizaciju žrtve“, rekla je Ivanka Marković, profesor krivičnog prava.

Ovo je drugi slučaj obljube štićenica Doma u mjesec dana. Prvo je 17. decembra prijavljeno da je portir A. K. seksualno iskorištavao djevojčicu mlađu od 15 godina. Zbog ovoga su se danas okupili i bivši štićenici i tražili ostavku Vladimira Kajkuta. Njihovih protesta će, kažu, biti još.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана