Ивица Мишковић

Досије истражује: Како је осуђени педофил побјегао у Хрватску?

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2023. 07:01

Ивица Мишковић који је осуђен за педофилију у Основном суду у Бањалуци побјегао je из канцеларије док је чекао да добије рјешење о пресуди која му је 7. новембра изречена. Неправоснажно је осуђен на само четири године затвора због обљубе дјевојчице. Искористио је тренутак када је остао сам, отворио прозор, искочио и почео да бјежи. У томе је покушала да га спријечи судска полицајка али није успјела, јер ју је Мишковић одгурнуо. Дао се у бијег. Испричао је да је бициклом прешао границу без докумената. Како је све то итгледало испричао је сам Ивица Мишковић. Умјесто иза решетака запутио се пред тв камеру.

"Па бициклом прешао на црно. До Новог сам возио, Ишао у Приједор па у Двору прешао. Н: Осуђени сте за једно кривично дјело, а сада управо што сте побјегли ћете одговарати кривично за бијег? Ма немам шта, ја сам побјегао из разлога, нисам побјегао безвезе, ја за бијег нећу моћи одговарати, зато што адвокат, ми идемо даље са њима на суд да докажемо да сам ја невин и да са ја побјегао са разлогом шта сам требао тамо да лежим четири године и ником ништа", рекао је Мишковић у хрватској емисији "Провјерено".

 Тврди Мишковић и да је осуђен на правди Бога. Лакше му је сада каже са слободе рјешавати све. Сигуран је и у то да неће бити изручен. Што за сада тако и изгледа. Њему да се преда, не пада на памет.

"Па неће изручити. Н: Како знате?  Па знам, Хрватска нема. Полиција је рекла да ме неће изручити. Нисам крив, невин да лежим а осуђен ко би се са тим помирио. Сад је мени са слободе лакше рјешавати, и тамо би само лежао, овако адвокат ће то све рјешавати. Шта ја требам трпити некога тамо, противзаконито сам суђен ја сам суђен противзаконито".

Да пресуђени педофил тек тако даје изјаве пред камером, шокирало је јавност. Новинарка Нове тв за Досије објашњава зашто су пристали са њим да разговарају.   Много се каже промијенио и било је важно видјети како изгледа, да би грађани били опрезнији. 

"С обзиром да је сада изгледно да ће он у Хрватској сада живјети као слободан човек управо смо направили интервју са њим да сви грађани могу видјети како изгледа јер у 18 мјесеци притвора доста се промијенио, дакле он не изгледа исто као на фотографијама које су објављене посвуда, на свим регионалним порталима. Мислим да је било изразио битно га видјети, ми му нисмо дали прилику да се брани јер је осуђени педофил, дакле није успио доказати своју невиност на суду што смо га изразито и питали. А појавио се други пут испред редакције како би рекао како се њему намјешта, пакује и такве страви, али то је он и први пут говорио и уопште том човјеку не треба давати простора да тако нешто изговори. Оно што смо га ми питали била су врло конкретна питања која се тичу свих грађана с обзиром да је он сада слободан човјек у Хрватској", каже новинарка Ема Браница.

Равна линија, тако би се могло каже описати и његово понашање. Одговори су му ван памети. Дошли су каже и до одговора институција БиХ, штурих додуше.

И док се за Мишковићем данима у Српској безуспјешно трагало, он је за то вријеме успјешно и  илегално прешао бх. границу  и стао на тло Хрватске, чији је држављанин. Од тог тренутка он је постао и слободан човјек, јер основа за његово хапшење баш због тога није било.

Данима се јавност питала како је могуће да неко побјегне на такав начин. Мишковић је чак имао и проблема са кољеном али и вјештачки кук, међутим, ни то га очигледно није спријечило. Зато је пропуста судских полицајаца итекако је било. Због тога ће сносити и одређене посљедице. Против два полицајца потврђује Драгојевић покренут је дисциплински поступак, а постоји и могућност кривичне одговорности.

"Сваки судски полицајац је, када добије налог за спровођење, довођење или било који други задатак треба да изврши процјену о којем лицу се ради. Имајући у виду да се радило о лицу којем је запријећена казна везано за извршење дјела које му се ставља на терет, службеници судске полиције имали су обавезу да га вежу средствима за везивање односно лисицама. Они то, а што смо утврдили путем видео надзора, нису учинили. Стекли смо утисак да су се несавјесно понашали свом задатку и из тог разлога ми смо предузели све мјере, да ево та лица удаљимо из судске полиције. Оно што се тиче овлашћења судске полиције и надлежности и испитивања одговорности наших радника, ми смо одмах након тог случаја покренули унутрашњи поступак и утвдили дисциплинску одговорност за наша два радника које смо аутоматски након 24 сата привремено удаљили из судске полиције. Против истих се води и дисциплински поступак. А имајући у виду да смо путем видео надзора видјели на који начин су наши радници извршавали тај задатак, задатак спорвођења и довођења наведеног лица утвдили смо да постоје индиције да је могуће да имају и кривичне одговорности тако да смо поднијели информације МУП-у и према одређеним информацијама води се и истрага против наших радника. Такође и даље унутрашњи поступак који ће на крају довести до свих до лица који су одговорни у ланцу руковођења а усмјерено према начину спровођења и довођења лица. Ја са ове позиције одговорно тврдим да има елемената дисциплинске одговорности што ће се доказати путем дисциплинског поступка", каже директор Судске полиције Жељко Драгојевић.

Све су снимиле и видео камере. Мишковић код себе није имао лична документа, нити било какав новац, каже за „Досије“ Жељко Драгојевић,. Да ли му је неко помогао сазнања немају.

"Код себе није имао ништа од личних докумената и није имао финансијских средстава. Такође, никакав уређај типа мобилни телефон није имао јер је био као притвореник доведен на суд за изрицање неправоснажне мјере у трајању од четири године, то јесте изрицању затворске казне. А да ли је потпомогнут од стране трећих лица ми заиста овог момента не можемо да коментаришемо нити да кажемо да имамо било каква сазнања кад је у питању бијег", каже Драгојевић.

И док Мишковић даје интервује по Хрватској у БиХ рекло би се нико се и не бави тим. Као што се не баве ни његовим тврдњама о преласку границе па и откуд му бицикл за бијег. За сада нема ни наде да ће завршити иза решетака, јер основни суд још није обавијестио ни Министарство правде БиХ које би затражило реаговање надлежних у Хрватској.

"Имајући у виду да је Министарство правде БиХ само средишње тијело везе у поступцима пружања међународне правне помоћи, о евентуалном покретању неког поступка одлучује искључиво надлежни суд или тужилаштво у БиХ, па се за тражене информације требате обратити надлежном суду који је донио пресуду", поручили су у Министарству правде у Савјету министара.

Процедуре, ријеч која се у БиХ највише чује. Тако морају бити испоштоване и у овом случају. Процедура изручења Мишковића, кажу у Основном суду у Бањалуци регулисана је споразумом између БиХ и Хрватске. 

"У односу на уступање или преузимање поступка изручења суд поступа кад се стекну услови и након обраћања надлежних органа, у конкретном случају наведена процедура регулисана је билатералним споразумом о правној помоћи између БиХ и Хрватске", саопштили су у Основном суду у Бањалуци.

Наде да ће Мишковић бити изручен немају ни адвокати. Он није ни правоснажно осуђен. 

Неизбјежно је и питање ко да му суди. Постоје велике могућности и да је осим овог Мишковић починио и неко друго кривично дјело. Хрватска мора имати на уму ко је човјек који им шета градом.

Колико ће Мишковић шетати слободан нико још не зна, чак и они који би требали. Није ни први пут да је Мишковић измакао правди. Он је два пута побјегао, први пут је безбрижно годину дана живио у Хрватској док га је бих тражила само унутар своје територије. Послије је отишао у Њемачку а када је издата међународна потјерница  ухапшен је и од тада је провео 18 мјесеци у притвору. Мишковић је прије свије године пријављен за силовање дванаестогодишњег дјечака у Какњу а касније и за деветогодишњу дјевојчицу у Бањалуци. Оно што плаши јесте чињеница да се осуђени педофил слободно може шетати другом државом, јер му то дозвољавају ни мање ни више него процедуре.

Пратите нас и путем Вибера