Несавјесно лијечење

ЕКСКЛУЗИВНО: Љекар и бабица оптужени због пада бебе у Фочи!

Окружно јавно тужилаштво у Требињу подигло је оптужницу против медицинског особља Универзитетске болнице у Фочи којима је 19. августа прошле године након порођаја испала беба Ј.В. из Требиња и задобила тешке повреде главе.

Oптужени су шеф Одјељења гинекологије и акушерства УБ Фоча Владимир Чанчар, те бабица тог одјељења Биљана Кулић. На терет им је стављено кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи. Ради се о нехатном кривичном дјелу и уколико се докаже кривица Чанчару и Кулићевој пријети казна од једне до осам година затвора.

У односу на специјалисту педијатрије др Владимира Турунташа истрага је обустваљена јер је, како сазнајемо, утврђено да се у његовом поступању у овом случају не стичу обиљежја кривичног дјела.

У оптужници се наводи да се Кулићева као здравствени радник, а Чанчар као љекар нису придржавали правила здравствене/љекарске струке при пружању медицинске помоћи чиме су проузроковали знатно погоршање здравственог стања пацијента, усљед чега је наступила тешка тјелесна повреда Ј.В.

”Повреде су биле такве да су живот новорођенчета довеле у стварну, односно реалну опасност која се огледала у угрожавању функције виталних можданих центара (фунције центра за дисање, циркулацију, рада срца) због чега ове повреде свака за себе и у збирном дјеловању имају обиљежја квалификоване тешке тјелесне повреде опасне по живот и значајно погоршано здравстевно стање, због којих повреда је новорођенче 19. августа око 18 часова превезено у УКЦ Сарајево на даље лијечење”, наводи се у оптужници.

Подсјетимо, ради се о члановима медицинског тима који су 19. августа 2022. године у 8.20 часова извршили порођај Јоване Весић послије којег је њена тек рођена ђевојчица Ј.В. пала на под. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана. Од тада беба се успјешно опоравља, али и даље иде на редовне љекарске контроле.

Гинекологу шест мјесеци затвора, сестри условна казна за примање мита

Гинекологу шест мјесеци затвора, сестри условна казна за примање мита

Пријаву против медицинског особља полицији и Тужилаштву је поднио отац повријеђене бебе Данијел Весић који је раније испричао да су му љекари прећутали пад бебе. Саопштили су му да је порођај протекао уредно, честитали му рођење кћерке, наводећи да су беба и супруга добро.

Беба је на Апгар тесту добила оцјену 10 и оцу је дозвољено да је види и фотографише. Срећни отац је почастио медицинско особље и спремао се за прославу, а око 17.30 часова је од супруге добио узнемирујуће вијести о паду бебе.

Како је навео љекари у Фочи су га увјеравали да је беба добро, наводећи да ултразвук није показао никакве повреде. Када је беба превезена у КЦУС урађен је ЦТ главе на којем је уочена обострана фрактура и хематом и беба је хитно оперисана.

Оцу бебе, која је испала љекарима у Фочи, казна 5.000 КМ!

Оцу бебе, која је испала љекарима у Фочи, казна 5.000 КМ!

Оно што је породицу највише погодило је то што су љекари у Фочи до 17.30 часова ћутали о паду бебе. Иначе фочанска болница овај нежељени догађај није пријавила полицији, већ су то сутрадан учинилли љекари КЦУС, када је и истрага и покренута.

Након што се сазнало да цијели случај против Владимира Чанчара покренута је истрага за примање 400 КМ мита од оца бебе, а против медицинске сестре Гордане Соколоволић због примања мита од 100 КМ. Обоје су споразумно признали кривицу. Према споразуму Чанчар ће бити осуђен на шест мјесеци затвора и новчану казну од 20.000 КМ, а Соколовићева на условну казну од шест мјесеци, са роком провјере од три године.

Републичко јавно тужилаштво Републике Српске није аболирало ни оца бебе Данијела Весића који је споразумно осуђен на новчану казну од 5.000 КМ због давања мита.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм