Састанак у Ђокићу

ЕРС са РиТЕ „Угљевик“ да предложи модел финансирања ревитализације рудника

 • Извор: АТВ
 • 02.04.2024. 14:24

Радна група, коју ће чинити представници матичног предузећа “Електропривреда Републике Српске”, представника РиТЕ “Угљевик” и компаније „Комсар енерџи“, биће формирана до петка, а примарни задатак ће бити анализа Споразума о сарадњи из 2013. године између предузећа РиТЕ “Угљевик” и компаније „Комсар“, те предлагање рјешења за унапређење самог споразума и односа дефинисаних њиме.

Ово је речено на састанку министра енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић са представницима управа матичног предузећа “Електропривреда Републике Српске”, РиТЕ “Угљевик” и компаније “Комсар Енерџи” (Comsar Energy) о актуелним питањима везаним за пословање рудника и термоелектране, као и питањима од заједничког интереса овог привредног друштва и компаније „Комсар“. 

Представници компаније „Комсар“ су изразили спремност на дијалог са предузећем РиТЕ “Угљевик”, а на основу споразума о сарадњи из 2013. године, којим је дефинисан однос између РиТЕ “Угљевик” и компаније „Комсар“. 

Каран: Захвалност пензионисаним припадницима МУП-а за сав допринос ресорном министарству

Каран: Захвалност пензионисаним припадницима МУП-а за сав допринос ресорном министарству

На састанку је потврђена иницијатива која је предложена на претходном састанку РиТЕ „Угљевик“ и компаније „Комсар“ у Угљевику, да се до петка формира наведена радна група.

Учесници састанка су нагласили потребу даљих улагања у рудник и термоелектрану, у циљу одржања производње и несметаног рада постројења. 

С тим у вези, један од закључака састанка је и да је, у циљу одржања што дуже погонске спремности постројења, потребно да Електропривреда Републике Српске, у сарадњи са РиТЕ „Угљевик“ предложи модел финансирања ревитализације рудника и термоелектране, у складу са посљедњом експертизом израђеном за потребе матичног предузећа Електропривреде и Владе Републике Српске. Експертиза је показала потребу ревитализације РиТЕ „Угљевик“ како би се максимално продужио њен рад до крајњег датума декарбонизације, а то је 2050.година.

Констатовано је да је ова експертиза јасна подлога и смјерница коју, без одлагања и максималним залагањем, управа Рудника и термоелектране „Угљевик“ и управа матичног предузећа требају реализовати. На тај начин, примјеном закључака из ове експертизе, ће се осигурати рад свих зависних предузећа у систему Електропривреде, па и Рудника и термоелектране „Угљевик“.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  ''Емисија: На ивици терена (Р)

 • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

  ''Емисија: Аграр (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.