Балкански картел

Европол се огласио о хапшењу хрватског нарко краља

Европска полиција - Европол огласила се о хапшењу хрватског нарко боса Ненада Петрака у Истанбулу наводећи да је до хапшења дошло у оквиру активности које се спроводе унутар Оперативне групе ”Балкански картел”.

”Европол је подржао истрагу коју су спроводили хрватска, њемачка, шпанска и турска полиција. Оперативне активности довеле су до хапшења високо рангиране мете Хрватске у Истанбулу”, саопштио је Европол.

Наводе да је осумњичени био на челу организације задужене за увоз кокаина из Јужне Америке у Европу. Осумњичен је и за низ других криминалних активности, које укључују насиље и покушај убиства.

”Повезан је са пошиљком од једне тоне кокаина у Европу, која је заплијењена у Шпанији 2020. године. Сљедећи дан, у оквиру националне истраге, турске власти су ухапсиле још једну високорангирану мету, оптужену за прање новца”, наводи Европол.

Истичу да је Оперативна група ”Балкански картел” оцјецила успјешном сарадњу између држава Европске уније и Турске које су учествовале у ”рушењу” ове криминалне организације.

”Хапшење хрватског нарко краља резултат је оперативних активности које је почетком октобра подржао Европол. Акција је спроведена 11. октобра када је ухапшена 21 особа, од чега 12 у Сплиту у Хрватској, те девет у Њемачкој. Заплијењено је осам возила, пушке, митраљези, муниција, пригушивачи, велике количине новца, дроге и друго”, саопштио је Европол.

Додају да је Европска полиција омогућила размјену информација и континуирано пружао истрагу уз аналитичку подршку.

”Развој оперативне обавештајне службе открио је широку, тајну мрежу која дјелује широм континената и земаља. Пробијање шифрованих комуникационих алата, које су користили криминалци, дало је истражним органима јединствен увид у криминалне мреже и како оне функционишу. Један од трендова који се појавио била је веом важна улога, коју су у глобалној трговини кокаином, играле криминалне мреже углавном састављене од држављана из земаља региона Балкана”, наводи Европол, додајући да је због тога формирана Оперативна група ”Балкански картел”, како би ефикасно циљала те криминалне групе.

Као што је АТВ писао ухапшени Ненад Петрак био је један од главних добављача кокаина криминалној групи Бојана Цвијетића, која је оптужена за шверц три тоне дроге у оквиру предмета ”Транспортер”.

Пратите нас и путем Вибера