Бор

Гашић изнио све детаље: Отац мале Данке зауставио ухапшене и питао за дјевојчицу

  • Извор: Курир
  • 04.04.2024. 15:59

Министар полиције Србије Братислав Гашић обратио се јавности након вијести да је Данка Илић, дјевојчица за којом је трагано 10 дана, монструозно убијена.

Министар Гашић је рекао да је данас јако тужан дан за Србију.

"Злочин који је почињен над малом Данком дубоко је потресао цијелу Србију. Изражавам најдубље саучешће породици мале Данке. Након десетодневне потраге припадници МУП ухапсили су С. Ј. и Д. Д, осумњичене да су аутом урадили и убили Данку, па њено тијело бацили на депонију", рекао је министар.

Гашић истиче да су обојица признали и до детаља описали злочин.


"Убио је Данку, а има унуку мало старију од ње": Мештани о осумњиченом за стравичан злочин

"Према свим информацијама којима располажемо, изнијећу вам ретроспективу. Мајка Ивана Илић је у 13.10 дошла са дјецом из Бора. Она се играла са дјецом и сликала их. Мужу је у 13.22 послала слике. Син јој је тражио воду, а за пар минута је схватила да Данке нема. У 13.51 је звала мужа, а полиција је стигла у 13 и 59", рекао је министар Гашић.

У 18.57 часова активиран је систем Пронађи ме, подсјећа министар Гашић.

"Ми смо до детаља пратили кретање мајке, и свих могућих лица која су пролазила истом трасом. Провјеравали и када је настала фотографија. То су нам били битни чиниоци за добијање информација колико је дијете било ван видокруга мајке. Начин функционисања система Пронађи ме је објашњен више пута, и зашто није активиран одмах. Ми смо прошле године имали преко 600 пријава нестанака, и углавном дјецу нађу за неколико сати", истакао је Гашић.

Додаје да је Данка изашла из дворишта, и кретала се асфалтом.

"Мајка је око 13.50 видела бијели ауто и мушко лице поред возила фијат панда, у ком су били осумњичени. Они су рекли да су били на радном задатку у Бањском пољу, да провјере шахту. Њихово кретање је забиљежено на камери. Касније је забиљежено да се возило зауставило код капије око 13 и 50. Возило у ком су били С. Ј. и Д. Д. је било испред капије око 2 и по минута, стали су због потребе за тоалетом. Потом су кренули, и дјевојчицу ударили неких 30-40 метара од мјеста заустављања. Аутом је управљао Д. Д. а С. Ј. је тијело онесвијешћене дјевојчице пребацио на задњи дио возила преко алата. Договорили су се да тијело девојчице баце. У 13.57 их је зауставио отац дјевојчице и питао да ли су видјели девојчицу, на шта су одговорили негативно", рекао је министар.

Потом су се одвезли до депоније и тијело дјевојчице бацили.


ГПС открио кретање осумњичених за убиство Данке (2)

ГПС открио кретање осумњичених за убиство Данке (2)

"О монструозности свједочи и то да је на позив директора Д. Д. отишао да тражи дјевојчицу у Бањском пољу, свјестан да ју је усмртио. Тог дана на територију Бањског поља ушло је 17 возила, а само су два изашла ван Бањског поља, до доласка полиције и запречавања путева. То је битно зато што је, било симптоматично да 150 метара од мјеста гдје су се зауставили у дворишту породице Илић, тих 150 метара прелазили су пет и по минута. Као и што знамо да су на депонији били минут и 41 секунду", казао је Гашић.

Министар полиције је рекао да је комплетан терен претраживан читавих пет пута од стране свих могућих служби и средстава.

"Сваку кућу у Бањском пољу су наши оперативци обишли, сваки подрум, шахту и замрзивач погледали. Истрага је ишла у три правца. Нисмо могли да искључимо отмицу, да је дијете неко, као што је то било на крају ударено колима, и трећа могућност да је дијете живо. Више пута смо причали са мајком. Да ли нам је било чудно што је послије три године дошла у двориште у ком је било доста стакла и гвожђа, па јесте. Али смо морали добити све информације за потребе истраге", рекао је он.

Гашић се посебно захвалио свим припадницима полиције, и каже да су сви ноћас били у Бору и пролазили кроз све.

"Преко 40 припадника УКП су били на терену данима, људи из технике и полиграфисти су спавали по два сата да би испунили све што се од њих тражи. Ради се о 46.000 логова, такозваних, телефонских бројева. Толико је било промјена на базним станицама, увезати, прегледати, да видимо да ли је неко мајку пратио у тим тренуцима, или је она комуницирала са неким", објаснио је министар.


Нови детаљи: Један од убица ишао у потрагу за Данком, други се крио

Нови детаљи: Један од убица ишао у потрагу за Данком, други се крио

Каже да је полиција обавила све што је предвиђено истрагом, и да је више стотина припадника свих служби МУП било на терену.

"У потрази су коришћена сва техничка средства. Дронови и хеликоптери, пси трагачи... Прегледано је више стотина возила, кућа, у истом дану када је нестала Данка Илић урадили смо 15 полиграфских тестирања. Питали сте зашто смо поново ишли на терен и причали са мјештанима Бањског поља. Па да би искључили све бројеве телефона и испратили да ли се неко кретао ка Борском језеру", рекао је Братислав Гашић.

Он се захвалио и аустријској полицији и Интерполу, као и другим полицијским службама у Европи.

"Када је систем Пронађи ме активиран, добили смо на стотине позива и пријава. И сваку смо провјерили, од неозбиљних до оних које смо рјешавали за непуна два сата. Као оне који су на ТикТоку тражили откуп од 25.000 евра. Заједно са полицијом БиХ смо и ухапсили извршиоце. Захваљујем се и словачкој полицији, имали смо дојаву да је на бензинској пумпи недалеко од Братиславе виђено дијете, па смо са колегама из Словачке то провјерили", додаје министар.

Подсјећа да је другог дана истраге приведен припадник МУП из Бора, који је и раније излазио са информацијама из истраге.

"И овог пута је заједно са одређеним новинарима и адвокатима био у контакту. Пао је на полиграфу, и одмах је добио дисциплинску пријаву. Ми смо се трудили да не угрозимо истрагу, а да омогућимо новинарима приступ", каже Братислав Гашић.

Он је рекао да су се осумњичени након што су ударили Данку кретали 20 километара на сат.


Ово су осумњичени за убиство Данке Илић

Ово су осумњичени за убиство Данке Илић

"Први свједок, комшиница, ју је видјела овдје, али нажалост није гледала на сат. Дијете је кренуло доле. Они су се овдје окренули, дете је изашло из шипражја. То показује и мјесто стајања. Имамо још двоје свједока који су видјели дијете прије доласка аута како иде на горе. Леђима је било окренуто. И тачно вријеме се уклопило са тиме. Дијете је ишло путем изгубљено. Да ли је то седам или девет минута, гдје се споримо када се десило. Два минута послије тога долази отац, среће осумњичене, и пита да ли су видјели дјевојчицу. Они негирају, а отац је наставио потрагу са колегама", казао је министар, показујући на мапи.

Гашић је рекао да су осумњичени и други дан доведени и полиграфски тестирани.

"Возач је имао закаснелу реакцију на полиграф. А сувозач је имао реакцију. Истог дана су одузета сва три аутомобила. Дакле њихова возила, и службени ауто. Све податке смо узели и са браника, и из унутрашњости. Њих двојица су нас одвели до депоније да покажу где су бацили тијело. Али имамо сазнања да се један од њих двојице 28. вратио на мјесто гдје су бацили тијело, и пребацио га на друго мјесто. Не можемо да им вјерујемо јер један на другог пребацују кривицу", рекао је министар полиције.

Он је рекао да је у тренутку када је почела сједница Владе добио извјештај из Бора да су и један и други признали кривицу.


Детаљи убиства мале Данке: Ударили је аутом, па бацили на депонију!

Детаљи убиства мале Данке: Ударили је аутом, па бацили на депонију!

"И ту информацију сам донео предсједнику. Он је објавио, ја не видим ништа спорно. Ми смо се јутрос рано обратили јавности и објаснили шта радимо од истраге. Када сам ушао у салу добио сам информацију да је и други признао кривицу, и да су припадници МУП на локацији", каже Гашић.

Министар полиције каже да су за њега сви новинари једнаки, и подсјећа да за 10 дана интензивног рада полиције чињено све да се новинарима обезбиједи довољан приступ терену, а да се не угрози истрага.

"Обавеза начелника полицијске управе да оног тренутка када је извршено хапшење, да то пошаље на нашу заједничку мрежу. Нећу да кажем нити кажем да је неко од наших колега то злоупотријебио, али ми смо прије тога у 15 до 8 издали саопштење", закључио је министар.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: