Корупција

Гинеколог из Фоче негирао кривицу за примање мита од оца повријеђене бебе

Начелник Одјељења гинекологије и акушерства Универзитетске болнице "Фоча" Владимир Чанчар и медицинска сестра Гордана Соколовић негирали су кривицу у Окружном суду у Бањалуци за примање мита у износу од 500 КМ од Данијела Весића, оца бебе која је повријеђена када је, након порода, медицинском особљу испала на под у августу прошле године.

Чанчар је пред судијом за претходно саслушање Срђаном Форцом кратко изјавио да "није крив", а исто је поновила и Соколовићева. У року од мјесец дана њима ће бити заказан почетак суђења. У истом предмету оптужен је и отац повријеђене бебе Данијел Весић за давање мита, а он је кривицу негирао 11. септембра.

Републичко јавно тужилаштво РС Чанчара и Соколовићеву терети терети да су 18. августа у фочанској болници примили мито у износу од 400 КМ, односно 100 КМ. То су учинили да у оквиру својих овлашћења, као службено, односно одговорно лице изврше службену радњу, коју би морали извршити, а у вези са медицинским третманом Весићеве супруге Јоване током пријема у болницу, порођаја и постпорођајног опоравка.

Сутрадан ујутро Јована је родила дјевојчицу Ј.В. која је, након порођаја, пала на под медицинском особљу. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана.

Према резултатима истраге Чанчар и Соколовић су, након што се сазнало за пад бебе, покушали да врате новац Весићу. Чанчар је дошао у болесничку собу његове супруге, поцијепао 400 КМ и новац бацио на кревет нa којем је Јована лежала. Весић му је рекао да му "не узнемирава жену" и да узме новац. Чанчар је то и учинио и изашао из собе.

Новац је покушала да врати и медицинска сестра Гордана Соколовић, о чему постоји и видео снимак који је забиљежен мобилним телефоном.

У случају пада бебе води се одвојена истрага, коју спроводи Окружно јавно тужилаштво у Требињу. Истрага се налази у завршној фази и њоме су обухваћени такође Владимир Чанчар, затим педијатар др Владимир Турунташ, те бабица Биљана Кулић због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи. У истрази је досада испитано више свједока, рађена су неопходна вјештачења, као и реконструкција догађаја у операционој сали УБ Фоча.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм