Случаја пада бебе у Фочи

Гинекологу шест мјесеци затвора, сестри условна казна за примање мита

Владимир Чанчар и Гордана Соколовић, начелник Одјељења гинекологије и акушерства и медицинска сестра Универзитетске болнице Фоча, споразумно су признали кривицу за примање мита у износу од 400, односно 100 КМ од Данијела Весића, оца бебе која је након порода испала медицинском особљу на под.

Према споразуму Чанчар ће бити осуђен на шест мјесеци затвора и новчану казну од 20.000 КМ. Соколовићева ће добити условну казну од шест мјесеци затвора са роком провјере од три године.

Споразум је прихватило судско вијеће Окружног суда у Бањалуци, а пресуда ће бити објављена у понедјељак.

Чанчар је пред судом рекао да кривицу признаје свјесно и добровољно, те је изразио кајање и жаљење због цијелог случаја и свега што је томе претходило.

”Несрећа када се деси, она не бира ни мјесто ни вријеме. Бавим се хуманим послом и никада ми се ништа слично није догодило у каријери. Прихватам кривицу и жао ми је због свега”, рекао је Чанчар.

Оцу бебе, која је испала љекарима у Фочи, казна 5.000 КМ!

Оцу бебе, која је испала љекарима у Фочи, казна 5.000 КМ!

Соколовићева је такође изразила жаљење, наводећи да прихвата кривицу.

Републички тужилац Горан Гламочанин појаснио је да се до споразума дошло на иницијативу одбране. Навео је да се приликом преговора о казни водило рачуна о свим околностима и степену кривичне одговорности оптужених.

”Цијенили смо све околности, личне прилике оптужених, њихову неосуђиваност, ранији живот, признање... Неосуђивани су, породични људи, родитељи по једног дјетета... Обоје су се обавезали и на свједочење уколико за тим буде било потребе, а Соколовићевој је и озбиљно нарушено здравље”, рекао је Гламочанин, наводећи да ће се предложеним казнама постићи сврха кажњавања.

”Оптужени без мрље у каријери”

Бранилац оптужених, адвокат Мирела Канлић, нагласила је да њени клијенти нису имали ниједне мрље у каријери.

”То су људи који поштују друштвене норме и правни поредак. Соколовићева се лијечи од карцинома и за пар мјесеци одлази у пензију, тако да ни теоретски неће моћи да почини било које дјело против службене дужности”, истакла је Канлић, наводећи да су оптужени признањен допринијели ефикасности поступка.

Према оптужници Чанчар и Соколовићева су 18. августа прошле године у фочанској болници примили мито у износу од 400 КМ, односно 100 КМ. То су учинили да би у оквиру својих овлашћења, као службено, односно одговорно лице извршили службену радњу коју би морали извршити, а у вези са медицинским третманом Весићеве супруге Јоване током пријема у болницу, порођаја и постпорођајног опоравка.

Гинеколог из Фоче негирао кривицу за примање мита од оца повријеђене бебе

Гинеколог из Фоче негирао кривицу за примање мита од оца повријеђене бебе

Сутрадан ујутро Јована је родила дјевојчицу Ј.В. која је, након порођаја, пала на под медицинском особљу. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана. 

Подеране новчанице седам мјесеци држао у ладици

Према резултатима истраге Чанчар и Соколовић су, након што се сазнало за пад бебе, покушали да врате новац Весићу. Чанчар је дошао у болесничку собу његове супруге поцијепао 400 КМ и бацио их на кревет на којем је Јована лежала. Весић му је рекао да му "не узнемирава жену" и да узме новац. Чанчар је то и учинио и изашао из собе.

Новац је покушала да врати и медицинска сестра Соколовић, о чему постоји и видео снимак који је забиљежен мобилним телефон.

Занимљиво је да су подеране новчанице, заједно са 100 КМ од Соколовићеве, оптужени мјесецима чували у ладици стола. Чак седам мјесеци новчанице су стајале у столу амбуланте и полиција их изузела тек 16. марта 2023. године, када их је Чанчар добровољно предао истражним органима. Новчанице су депоноване у Окружни суд у Бањалуци и пресудом су одузете од оптужених.

Чека се опутжница за пад бебе

Подсјетимо, о паду бебе води се одвојена истрага, коју спроводи Окружно јавно тужилаштво у Требињу. Истрага је практично окончана и чека се тужилачка одлука. Истрагом су обухваћени такође Владимир Чанчар, затим педијатар др Владимир Турунташ, те бабица Биљана Кулић због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи. У истрази је досада испитано више свједока, рађена су неопходна вјештачења, као и реконструкција догађаја у операционој сали УБ Фоча.

Отац бебе Данијел Весић је због давања мита Чанчару и Соколовићевој осуђен на новчану казну од 5.000 КМ након што је, такође, споразумно признао кривицу.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином