Драшко Станивуковић

Градоначелник под истрагом: Кружни ток под лупом Тужилаштва!

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и в.д. начелник Одјељења за просторно уређење Градске управе Вук Вишекруна под истрагом су полиције и тужилаштва због сумње да су ненамјенски утрошили 1,7 милиона марака из кредитних средстава.

Истрагу води Окружно јавно тужилаштво Бањалука које градоначелника Станивуковића сумњичи за кривично дјело обмане при добијању кредита, а Вишекруну за злоупотребу службеног положаја или овлаштења.

Средства ненамјенски утрошена за кружни ток

Како сазнаје АТВ истрага се односи на градњу кружног тока у Булевару Цара Душана (код зграде Екватора), којом је измијењен режим саобраћаја у Бањалуци. Наиме, у пријави коју је ПУ Бањалука доставила тужилаштву наводи се да је Станивуковић, у име Града, потписао уговор о дугорочном кредиту у износу од 25 милиона марака за финансирање капиталних инвестиција.

Кредитом је тачно дефинисано и одређено на шта ће средства бити утрошена. Међутим, дио тих средстава је од 10. октобра 2023. до 6. марта 2024. године усмјерен за други пројекат који није био обухваћен кредитом, а ради се управо о кружној раскрсници код зграде Екватора.

У пријави се наводи да се Вишекруни на терет ставља да је потписао локацијске услове и рјешење којим је издата грађевинска дозвола за пројекат измјене саобраћаја у Бањалуци, на локацији на којој је кружна раскрсница изграђена.

”Тиме је омогућио стицање права прописа које је у супротности са Регулационим планом за саобраћајно чвориште код тврђаве Кастел у Бањалуци”, тврди извор близак истрази.

Вишекруна: Нисам видио извјештај

Вук Вишекруна за АТВ каже да је није имао прилику да види извјештај који је поднесен тужилаштву, наводећи да је по том основу позиван на саслушање у полицији.

”Искористио сам своје право и нисам давао изјаву. Ништа не могу да коментаришем јер извјештај нисам видио. Све што о томе знам видио сам у медијима и очигледно ви имате више информација од мене”, рекао је Вишекруна.

Градоначелник недоступан за коментар

Градоначелник Драшко Станивуковић није одговарао на позиве новинара АТВ-а, тако да смо остали ускраћени за његову изјаву.

Пријаву против Станивуковића и Вишекруне ПУ Бањалука је јуче доставила Окружном јавном тужилаштву, што су потврдили у јутрошњем саопштењу за јавност.

Бањалучани пријављени за малверазције с кредитом од 1,7 милиона марака

Бањалучани пријављени за малверазције с кредитом од 1,7 милиона марака

”Извјештај је поднесен против Д.С. и В.В. из Бањалуке, због постојања основа сумње да је лице Д.С. починило кривично дјело обмана при добијању кредита или других погодности, а В.В. кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења”, саопштила је ПУ Бањалука.

Додају да је криминалистичка полиција у овом предмету поступала по захтјеву Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

”Полицијски службеници утврдили су да постоји основ сумње да је Д.С. дјело починило од 10. октобра 2023. до 6. марта 2024. године, тако што је искористио кредитна средства у износу од око 1.767.129 КМ за намјену другачију од оне која му је одборена. В.В. се сумњичи да је 1. и 6. новембра 2023. године искористио свој положај и овлаштења, те потписао документе која су у супротности са важећом документацијом”, саопштила је полиција.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм