Пријава

Хакер покушао изнудити 150.000 евра од ”Клинике Костић”

У наставку акције ”Купа” истражиоци Јединице за високотехнолошки криминалитет МУП-а РС поднијели су пријаву бањалчком тужилаштву против Аљоше Борковића из Бањалуке због сумње да је покушао да изнуди 150.000 евра од ”Клинике Костић”.

Наиме, Борковићу се на терет ставља да је хаковао рачунарски систем ”Клинике Костић”, да би потом тражио да му се у крипто валути ”Биткоин” исплати 150.000 евра како би им откључао систем, те да не објави снимљени садржај. Новац му није уплаћен, а цијели случај је пријављен полицији.

”Кривична дјела извршена су тако што је А.Б. у периоду од јуна 2021. до 29. августа 2021. године, у намјери прибављања противправне имовинске користи, кориштењем лажног налога електронске поште и лажним приказивањем чињеница довео у заблуду запослене једног правног лица са сједиштем у Бањалуци због које су, вјерујући да се ради о вјеродостојном пошиљаоцу, отворили и активирали прилог електронске поруке што је без њиховог знања и сагласности омогућило инсталирање програма, а потом и приступ компјутерима и компјутерском систему. Пријављени је потом од овог правног лица тражио да за откључавање и необјављивање снимљених садржаја уплати у виртуелној валути Битцоин износ од 150.000 евра”, саопштио је МУП РС.

Banjalučki haker ukrao advokatu spise i slao lažne poruke

Banjalučki haker ukrao advokatu spise i slao lažne poruke

Додају да је пријава поднесена због сумње да је А.Б. починио кривична дјела израда и уношење компјутерских вируса, компјутерска превара, изнуда , неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података.

”МУП Српске упозорава грађане и правна лица на све чешћу појаву лажних порука електронске поште које имају за циљ крађу идентитета, запамћених лозинки и података уз напомену да у случају било какве сумње у потенцијални напад без одлагања пријаве најближој полицијској станици”, наводи се у саопштењу МУП РС.

Борковић је раније пријављиван због сумње да је неовлаштно пресретао рачунарске податке, чиме је оштетио више фирми из Хрватске, међу којима је и кутинска "Петрокемија", од које је такође изнудио новац.

Након тога је пријављиван због фалсификовања исправа и то легитимације Владе Републике Српске, службене легитимације Синдиката полиције и полицијских старјешина Републике Србије са службеном значком, помоћу којих се лажно представљао радници бањалучке Градске управе.

Доводио се у везу и са организовањем бјекства Јована Јошила током спровођења акције ”Сториџ”, а који је касније ухапшен у Хрватској.

Иначе, Борковић је недоступан истражним органима БиХ и сумња се да се налази у Србији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм