Rekao da je SPC sekta

Imam iz Kozarca prijavljen Tužilaštvu za izazivanje mržnje

  • Извор: Независне
  • 17.02.2023. 16:38

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) u BiH iz Kozarca Amir ef. Mahić, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo, prijavljen je Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor.

Ova informacija potvrđena je Nezavisnim iz prijedorske policije, odakle su, uz navođenja inicijala osumnjičenog, naveli da je izvještaj podnesen u srijedu.

"Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su 15. februara 2023. godine Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor dostavili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje protiv A.M. iz Kozarca", rekli su za "Nezavisne novine" iz Policijske uprave Prijedor.

Bude li dokazana krivica Mahića, za to mu prijeti novčana ili zatvorska kazna do tri godine.

Inače, Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, od svih organa vlasti u Srpskoj zatražio je obustavljanje istrage protiv Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem. Apeluje na razumno odlučivanje te poziva na dijalog i međusobno uvažavanje.

"Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno, te smo u četvrtak svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca", navodi Duraković.

S druge strane, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da je neodgovoran poziv Durakovića da se obustavi istraga protiv Mahića.

"Ne može bilo ko da utiče da se jedna takva istraga obustavi i ovakvo pozivanje Durakovića moglo bi biti posebno krivično djelo - trgovina uticajem, jer sa pozicije koju ima vrši uticaj na organe gonjenja", pojasnio je Petković, koji je advokat.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник