Окружни суд Бањалука

Имам који је Српску назвао ”геноцидном творевином” не разумије оптужницу

Мухарем Штулановић, имам и професор на Исламском педагошком факултету у Бихаћу који је током џума намаза Републику Српску назвао "геноцидном творевином", изјавио је у Окружном суду у Бањалуци да не разумије оптужницу којом се терети за кривично дјело повреда угледа Републике Српске и њених народа.

Штулановић је то рекао на рочишту за изјашњење о кривици, па је суд констатовао да се оптужени изјашњава да - није крив.

Штулановићев бранилац, адвокат Душко Томић, је након рочишта оцијенио да је ово политички процес и да до данас нису добили ниједан материјални доказ.

"Замолићемо и предсједника Милорада Додика да нас саслуша пошто је он креатор овог закона на основу којег се суди човјек који у џамији својим вјерницима каже своје мишљење, и који није грађанин Републике Српске", рекао је адвокат Томић. 

Оптужен имам из Бихаћа који је Републику Српску назвао

Оптужен имам из Бихаћа који је Републику Српску назвао "геноцидном творевином"

Републичко јавно тужилаштво Српске Штулановића терети да је 13. јануара прошле године у џамији која се налази у комплеску Исламско-педагошког факултета у Бихаћу у вријеме џума намаза одржао говор у трајању од око 24 минуте, а који је истог дана објављен на друштвеној мрежи YоуТубе под називом „окотило се повампирено зло“.

У оптужници је наведено да је говору, између осталог, изјавио: „Као посљедица да се створи и направи Република Српска, чије окоћење славе 9. јануара. Баш због те геноцидне творевине која се окотила и заживјела тог 9. јануара у виду геноцидне творевине еР еС. И над самим Сарајевом славе геноцидну окотину. Значи, браћо, треба предузети све што је у нашој моћи, па се тек онда ослонити на драгог Бога на међународну заједницу и на неког другог...“.

"У говору је изложио порузи, презиру и грубом омаловажавању Републику Српску, јер је означио као геноцидну творевину, чиме је починио кривично ђело повреда угледа РС и њених народа из члана 280. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног законика", наведено је у оптужници.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.