Skandalozan govor

Imam se izvinio, tužilaštvo otvorilo predmet

  • Извор: АТВ
  • 03.02.2023. 19:04

Imam Amir Mahić izvinio se zbog svog skandaloznog govora o Svetom Savi i Srpskoj pavoslavnoj crkvi, ukoliko se to može nazvati izvinjenjem. Kaže da je na njega organizovana hajka.

"Imam potrebu da na ovome istom časnom mjestu, javno kažem i naglas. Moja namjera nije bila povrijediti ničija vjerska osjećanja, posebno mojih prijatelja i komšija sveštenstva i pripadnika pravoslavne crkve", rekao je Amir Mahić, glavni imam medžlisa IZ Kozarac.

Kaže dalje imam da je u nekim zaključcima bio preoštar i da se kaje. Ali onda nastavlja da pravda svoj govor o svetosavlju kao sekti koja je zasnovana na mržnji i fašizmu.

"Želja mi je bila ukazati na fenomen zloupotrebe i instrumentalizacije u nečasne svrhe i kakve posljedice u društvu nastaju onda kada vjera postane sredstvo manipulacije i ideološke zloupotrebe", rekao je Mahić.

Upravo je sijanje otrova u vjerskim objektima razlog što je mitropolit dabrobosanski Hrizostom prekinuo učešće u Međureligijskom vijeću BiH. Slučaj imama samo je jedan od razloga, pojašnjavaju u Mitropoliji. Nije bilo reakcije ni na bušenje guma srpskim turistima, napade na mlade srpske sportiste u Sarajevu, kao ni na pojave da djeca u Cazinskoj Krajini nose ratne zastave i skandiraju “Ubij Srbina”. 

"Ja sam smatrao da u crkvama i džamijama u besjedama treba uvijek govoriti dobro. Svjedočiti dobro. Preporučivati dobro. Nikada sijati otrv koji je opasan, sigurno će da zatruje. Zato kada vidite da djeca od 10 godina nose ratne zastave, uz pokliče Ubij Srbina, zakolji Srbina, onda znamo odakle to izlazi", poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Zajedno sa mitropolitom, zbog govora o Svetom Savi na Savindan i svih optužbi na račun crkve, oglasili su se i ostali episkopi Srpske pravoslavne crkve sa eparhijama u BiH. Od Islamske zajednice zahtijevaju dvije stvari: 

1. Da se Islamska vjerska zajednica u Bosni i Hercegovini izvini svim pravoslavnim vjernicima zbog nečuvenih uvreda efendije Mahića. 

2. Da se Islamska zajednica ogradi od beskrupuloznih izjava efendije Mahića, koje ne priliče bilo kome, a ponajmanje jednom uticajnom vjerskom službeniku, kako bi javnost uvidjela da je sve izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca a ne stav cjelokupne Islamske vjerske zajednice.

Konačno je stigao i odgovor iz Islamske zajednice u BiH. Imam Amir Mahić će odgovarati pred njihovom disciplinskom komisijom. Napisali su da su Mahićeve izjave o Svetom Savi, kao velikom vjerskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i Crkvi neprimjerene i naglasili da se vjerska osjećanja ne smiju vrijeđati. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.