Пресуда

Имам Штулановић ослобођен оптужбе за називање Српске ”геноцидном творевином”

Мухарем Штулановић, имам и професор на Исламском педагошком факултету у Бихаћу, ослобођен је у Окружном суду у Бањалуци кривице по оптужници за кривично дјело повреде угледа Републике Српске и њених народа!

Ради се о имаму који је прошле године у свом говору Републику Српску назвао ”геноцидном творевином”!

Републичко јавно тужилаштво Републике Српске на терет му је ставило повреду угледа Републике Српске и њених народа из члана 280а. Кривичног законика Републике Српске.

Међутим, 18. јануара ове године одржана је пленарна сједница Уставног суда БиХ, који је утврдио да члан 280а. Кривичног законика Српске није у складу с Уставом БиХ, нити Европском конвенцијом, због чега је ову одредбу укинуо.

"Након потврђивања оптужнице донесена је одлука Уставног суда БиХ и ово дјело је 7. фебруара декриминисано. Будући да су одлуке Уставног суда БиХ обавезне и коначне суд је закључио да је ово дјело декриминисано", казао је данас судија Окружног суда Бања Лука Синиша Марковић. 

Имам који је Српску назвао ”геноцидном творевином” не разумије оптужницу

Имам који је Српску назвао ”геноцидном творевином” не разумије оптужницу

Оптужницом, Штулановићу је на терет стављено да је 13. јануара прошле године у џамији која се налази у комплеску Исламско-педагошког факултета у Бихаћу у вријеме џума намаза одржао говор у трајању од око 24 минуте, а који је истог дана објављен на друштвеној мрежи YоуТубе под називом „окотило се повампирено зло“.

Оптужен имам из Бихаћа који је Републику Српску назвао

Оптужен имам из Бихаћа који је Републику Српску назвао "геноцидном творевином"

У оптужници је наведено да је говору, између осталог, изјавио: „Као посљедица да се створи и направи Република Српска, чије окоћење славе 9. јануара. Баш због те геноцидне творевине која се окотила и заживјела тог 9. јануара у виду геноцидне творевине ”еР еС”. И над самим Сарајевом славе геноцидну окотину. Значи, браћо, треба предузети све што је у нашој моћи, па се тек онда ослонити на драгог Бога на међународну заједницу и на неког другог...“.

Hodža Štulanović udario na 9. januar:

Hodža Štulanović udario na 9. januar: "Genocidna tvorevina okoćena tog dana“

"У говору је изложио порузи, презиру и грубом омаловажавању Републику Српску, јер је означио као геноцидну творевину, чиме је починио кривично ђело повреда угледа РС и њених народа из члана 280. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног законика", наведено је у оптужници.

На рочишту, које је претходило пресуди, судија Синиша Марковић је питао тужиоца Драгицу Глушац да ли остаје при оптужници, с обзиром на одлуку Уставног суда БиХ.

"Оптужница је потврђена. Таква је каква је. Ако је амнестиран тај члан закона и то кривично дјело, није обиљежје кривичног дјела и ријечи оптуженог", рекла је Глушац.

Касније је додала да би се евентуално оптужница могла прецизирати и говорити о кривичном дјелу изазивање и подстицање на националну и вјерску мржњу, али је судија Марковић у пресуди објаснио да би овакво прецизирање оптужнице значило истрагу на главном претресу, што није дозвољено. 

Штулановић је пред судом данас рекао да из њега никада није ”избијала мржња”.

”Као човјек и хуманиста не могу да поднесем такве ријечи. Вјероватно ћемо се видјети на другом суду",   рекао је Штулановић. 

Републички тужилац је упитала да ли је то "пријетња", али се убацио адвокат Душко Томић наводећи да његов клијент вјерује и живи за "небески суд".


Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина